Rogán: Október végére elfogadtatnák a devizahiteles csomagot

Vágólapra másolva!
A jövő hét közepén kezdi meg a tárgyalásokat a Fidesz a devizahiteleseket megsegítő csomagról, először a hitelfelvevők érdekképviseleivel, aztán a bankszövetséggel fognak egyeztetni - mondta a Hír TV-ben vasárnap Rogán Antal fideszes képviselő. Rogán szerint a jogszabálytervezeteket októberben kezdhetné tárgyalni a parlament, és a hónap végére el is fogadhatnák azokat.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a jövő hét közepén először a hitelkárosultak, hitelfelvevők érdekképviseleteivel tárgyal a nyolc pontos, lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagjáról, csak azt követően egyeztet a bankszövetséggel - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap. Rogán azt mondta: terveik szerint a csomagot rögzítő jogszabálytervezeteket októberben tárgyalná a parlament, és várhatóan október végén el is fogadná.

A devizahiteleseknek mankót nyújtó javaslatokat Kósa Lajos és Rogán Antal mutatta be a Fidesz-frakció csütörtöki ülése után. A két politikus a következő intézkedéseket javasolta a lakáshitellel rendelkezők megsegítésére:

- az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma az ügyfél számára hátrányos esetekben
- az önkényes kamatemelés tilalma a lakáshitelek esetén
- a középárfolyam kötelező alkalmazása a devizahiteleknél
- az ügyfél kérésére a hitel ingyenes előtörlesztésének lehetővé tétele
- kérelem esetén ötéves futamidő-hosszabbítás automatikus biztosítása
- a tiszta lappal indulás jogának megteremtése: az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan aktuális értékének száz százalékát nem haladhatja meg
- a tartós fizetésképtelenség beálltát követően minden büntetőkamat, késedelmi kamat, egyéb extra díj és költség felszámításának tilalma
- az igazságosság érdekében a fenti intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére

A csomag újabb frontot nyit a kormány és a bankok között már eddig is feszülő konfliktusban, a devizahitelesek gondjait ugyanis nagyrészt a pénzintézetek kárára enyhítenék. A Magyar Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás pénteken azt mondta: a bankszövetség a csomag több elemét elfogadhatatlannak tartja, szerintük a tervezet több pontja szakszerűtlen, és alkotmányossági kérdéseket vet fel.

Rogán a Kontraszt című műsorban vasárnap azt mondta: szerinte a készülő jogszabálycsomag hosszú távon jó a bankszektornak, mert azt a célt szolgálja, hogy aki akarja, az tudja is törleszteni a hitelét. Nem jó a bankszektornak, ha tönkre mennek a családok, a cél az, hogy a jelzáloglevelek valóban értékkel bírjanak - tette hozzá Rogán, aki szerint "normális országban" az általuk javasoltak már eleve szerepelnek a hitelszerződésekben.

Rogán úgy fogalmazott: a tervezett lépések jó része szolgálja a bankok érdekét is, de mivel csökkenti a profitjukat, ezért természetesen tiltakoznak ellene. Megjegyezte: érdekütközésre, vitára számítottak, de szeretnének leülni és tárgyalni a bankszövetséggel. A Fidesz politikusa közölte: a megoldást ki kell dolgozni a tavaszig tartó kilakoltatási moratórium végéig, mert azt nem lehet hosszú távon fenntartani.