A NASA-t is megfertőzte a régimódi e-mailvírus

Vágólapra másolva!
Valaki az amerikai űrkutatási hivatalnál is megnyitott egy olyan e-mailt, amit nem lett volna szabad. A levélben letöltéseket ígérő "Here you have" vírus rohamos gyorsasággal terjed világszerte.
Vágólapra másolva!

Az újdonsült számítógépes kártevőt a McAfee szakemberei nevezték el, egyszerűen arról, ami az általa küldött levél fejlécében áll - írja a TechTree.com A régimódi trükkel operáló vírus a NASA és a ComCast kábelszolgáltató számítógépes rendszerét is sikeresen fertőzte meg. A "Here you have" annyit tesz, "tessék, itt van", és maga az üzenet tartalmaz olyan PDF-fájlokat vagy szexvideókat ígérő linkeket, vagy csatolmányokat, amiknek a linkjére kattintva megfertőződik a gép.

A vírus a fertőzést követően megpróbálja szétküldeni magát a felhasználó levelezőjéből minden ott fellelhető e-mailcímre, amivel könnyen meg tudja bénítani a cégek levelezési rendszereit. A szoftver emellett a gép vírusvédelmét is megpróbálja kikapcsolni, még nagyobb veszélynek kitéve azokat.

A vírusszakértők véleménye még megoszlik arról, hogy mi lehetett a célja a vírus írójának: egyesek szerint a kártevő információkat is lop, mások ezt vitatják. Egy biztos, a módszer, amivel terjed, nagyon régi. Míg manapság a közösségi oldalakon próbálják meg átejteni a felhasználókat a kártevők, addig az első, a mostani vírushoz hasonló e-mailes kártevő 2001-ben indult útjára, és Anna Kurnyikováról ígért meztelen képeket.

A biztonsági cégek csak a védekezés módjában biztosak: azt ajánlják, senki ne nyissa meg a "Here you have" témamegjelöléssel érkezett leveleket, bárkitől kapták is őket, csak töröljék őket azonnal.