Zárolták a Rompetrol vagyonát

Vágólapra másolva!
A helyi pénzügyi hatóság zárolta Románia második legnagyobb olajipari cégének vagyonát, mert attól tartanak, hogy a kazah tulajdonos értékesítené azt.
Vágólapra másolva!

Zárolta a román pénzügyi hatóság (ANAF) a kazah tulajdonban lévő Rompetrol vagyonát, mert félő, hogy nem fizeti ki több százmillió eurós adósságát. Sorin Blejnar, az ANAF vezetője szerint megelőző intézkedésről van szó, aminek a célja, hogy a tulajdonos ne adhassa cég vagyonát.

A KazMunayGaz csoport tulajdonában lévő Rompetrol alaptalannak és tévesnek minősítette a döntést, és azt hangoztatta, hogy nem tervez semmit sem eladni. Egy 2003-tól érvényes törvény értelmében a Rompetrolnak 570,3 millió euró adósságot kell rendeznie szeptember 30-áig. Az elmúlt hetekben a kazah csoport többször megismételte, hogy csak 100 millió euró adósságot fog rendezni.

Az eset előzménye, hogy a Rompetrol többségi részesedést vásárolt 2001-ben a Petromidia olajfinomítóban. A vételár 50,5 millió dollár volt, és a vevő ígéretet tett arra, hogy 189 millió dollárnyi fennálló adósságot is kifizet. A kazah csoport szerint azóta mintegy 300 millió dollár tartozást rendezett.

KazMunayGaz 2009-ben vásárolta meg a Rompetrol olajtársaság 25 százalékát Dinu Patriciu román üzletembertől, aki 2007-ben már eladta a cég 75 százalékát a kazah vállalatnak. A megszerzett 25 százaléknyi részesedés értékét nem hozták nyilvánosságra. A két évvel korábban megvett háromnegyedért 1,6 milliárd dollárt fizetett a kazahsztáni cég. Patriciu 1998 óta irányította a Rompetrolt, amely Romániában a második legnagyobb vállalat az üzemanyagpiacon.