Vágólapra másolva!
Három, végső győzelemre is esélyesnek tartott együttes lép pályára a Bajnokok Ligája keddi játéknapján. Az Internazionale a holland bajnok Twente otthonában kezdheti meg a címvédés felé vezető utat, az FC Barcelona a Panathinaikosz ellen szeretné feledtetni a hét végi kínos bajnoki vereséget, a Manchester United pedig várhatóan Wayne Rooney-val a soraiban fogadja a Rangerst.

A Bajnokok Ligája történetében még egy csapat sem védte meg címét, az Internazionale tehát úgy vág neki a sorozatnak, hogy egyedülálló tettre van lehetősége - amihez azonban nagyon hosszú út vezet. Az első lépést Enschedében teheti meg az olasz csapat, a holland bajnok ellen. A Twente most debütál a BL-ben, ennek ellenére meglehetősen optimistán várja az összecsapást.

A csapat egyelőre veretlen a bajnokságban (első gólját is csak most, az ötödik fordulóban kapta, 11-esből), a nyáron érkezett szakvezető, Michel Preud'homme a holland iskolának megfelelően 4-3-3-as felállásban küldheti pályára együttesét, amelynek középpályása, Wout Brama kifejezetten bizakodóan nyilatkozott. "Nehéz mérkőzés lesz, de van győzelmi esélyünk, hazai pályán mindig sok helyzetet alakítunk ki. Nagyon fontos, hogy ne valamiféle jutalomként fogjuk fel a meccset: mi vagyunk a holland bajnokok, és ezt meg is kell mutatnunk" - mondta a játékos.

A Juve példáján okulhat az Inter

Az Inter nincsen csúcsformában, ám a hétvégén legalább sikerült begyűjtenie a három pontot az Udinese ellen a Serie A-ban. A milánói klub hívei számára a legnagyobb problémát az előző idényben remeklő argentin támadó, Diego Milito gyengébb teljesítménye okozza, ám Rafa Benítez bízik a csatárban.

Mást nem is nagyon tehet, hiszen gyakorlatilag csak három csatára van (Milito mellett Samuel Eto'o és Goran Pandev), és általában mindegyikük a kezdő tizenegyben szerepel. "Diego folyamatosan javul, köszönhetően a kemény munkának. Hogy hiányzik-e még egy csatár? Azt hiszem, Militóval és Eto'óval végre tudjuk hajtani, amit akarunk. Mindenképpen jobban kell koncentrálnunk a szárnyjátékra, mert Wesley Sneijder a mérkőzéseken nagyon szigorú őrizetet szokott kapni" - fejtegette a spanyol tréner. Benítez nem számíthat az eltiltott Thiago Mottára, Dejan Stankovic pedig sérült, így elképzelhető, hogy Javier Zanetti a középpályán játszik majd - amennyiben a brazil jobbhátvéd, Maicon vállalni tudja a játékot.

Intő jel lehet az Internek, hogy a Twente az utolsó, olasz csapat elleni meccsein oda-vissza verte a Juventust, igaz, 35 éve.

A csoportban nem a Twente az egyetlen BL-újonc, az angol Tottenham Hotspur is most mutatkozik be a Bajnokok Ligájában. A londoniak a Werder Bremen ellen lépnek pályára, az angol együttesből olyan kulcsemberek hiányoznak majd sérülés miatt, mint a csatár Jermaine Defoe és a középhátvéd Michael Dawson, de Harry Redknapp legnagyobb örömére a horvát középpályás, Luka Modric vállalni tudta a játékot. Sérültek a brémaiaknál is vannak, Per Mertesacker és Claudio Pizarro sem léphet pályára, a kérdés tehát az, hogy melyik csapat tudja jobban pótolni hiányzóit. A meccsnek a továbbjutás szempontjából nagy a tétje: az egyik túlélő ugyanis várhatóan az Inter lesz ebben a csoportban.

Mérgesen játszhat a Barca

A fogadóirodák az FC Barcelonát tartják a BL legnagyobb esélyesének, a katalánok azonban nem a legjobb előjelekkel készülhetnek a Panathinaikosz elleni hazai mérkőzésre. A hétvégi, Hércules elleni hazai vereség kínosan érintette a Barcát, amely a görögök ellen javíthat.

Forrás: AFP
Dani Alveséket felmérgesítette a Hercules

Daniel Alves szerint a bajnoki kudarc még nagyobb motivációt jelent a focistáknak: "Ennél a klubnál csak a győzelem számít, és ha nem nyerünk, akkor mérgesek leszünk. Minden ellenfél ellen motiváltan futunk ki a pályára, de remélem, ezúttal a teljesítményünk is megfelelő lesz." A brazil jobbhátvéd szombaton csak kispados volt, akárcsak Xavi és Sergio Busquets. Várhatóak ők most egyaránt ott lesznek a kezdők között, akárcsak a bajnokit sérülés miatt kihagyó Carles Puyol, vagyis a Barca gyakorlatilag az ideális csapatával játszhat.

Ugyanez a Panathinaikoszról nem mondható el: Lazarosz Hrisztodolopulosz, Antonisz Petropulosz, Gurkasz Szeitaridisz és Nikosz Szpiropulosz sérülés miatt el sem utazott Barcelonába. A görögök várhatóan egy csatárral játszanak majd, az előretolt ék a francia Djibril Cissé lesz, akit a középpályáról Sidney Govounak és Szotirisz Ninisznek kell támogatnia. A barcelonai nevelés Luís García tehát alighanem a kispadra szorul.

A szintén kedden pályára lépő Manchester Unitednél a legnagyobb kérdés az, hogy Wayne Rooney ott lesz-e a csapatban. Alex Ferguson az Everton elleni bajnokira nem is nevezte a magánéleti problémákkal küzdő csatárt, aki hétfőn már együtt edzett a többiekkel, így a skótok ellen visszatérhet. A manchesteri drukkerek valószínűleg a kezdők között köszönhetik a középhátvéd Rio Ferdinandot is, aki sérülés miatt ebben a szezonban még nem lépett pályára. A meccsnek külön pikantériát ad, hogy Ferguson játékosként megfordult a Rangersben, és a glasgow-i tréner, Walter Smith a jó barátja. "Tudom, hogy Walter milyen jól ért a taktikához, biztos, hogy nagyon szervezetten játszanak majd és nem lesznek problémáik az erőnléttel sem. Nem lesz könnyű dolgunk, de meg kell tudnunk oldani a helyzetet" - jelentette ki Ferguson. Győzelem esetén a ManUnited a 150. európai kupameccsén elért sikert ünnepelhetné.

BL-csoportkör, 1. forduló, a keddi program

A csoport:
Werder Bremen (német) - Tottenham Hotspur (angol) 20.45 ó
Twente (holland) - Internazionale (olasz) 20.45

B csoport:
Olympique Lyon (francia) - Schalke 04 (német) 20.45
Benfica (portugál) - Hapoel Tel Aviv (izraeli) 20.45

C csoport:
Bursaspor (török) - Valencia (spanyol) 20.45
Manchester United (angol) - Glasgow Rangers (skót) 20.45

D csoport:
Barcelona (spanyol) - Panathinaikosz (görög) 20.45
Köbenhavn (dán) - Rubin Kazany (orosz) 20.45



www.global-soccer.eu