Bamosz: Augusztusban ömlött a pénz a befektetési alapokba

Vágólapra másolva!
Augusztusban több mint 105 milliárd forint friss tőke érkezett a befektetési alapokba, ami az utóbbi egy évben a legmagasabb érték.
Vágólapra másolva!

A korábbi hónapokban tapasztalt trendtől eltérően a tőkebeáramlás több mint háromnegyede ezúttal az intézményi befektetőknek volt köszönhető. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt havi összesítése szerint az alapok vagyonát augusztusban a befektetések mellett 5,9 milliárd forint hozam is növelte, így a hónap végén összesen 3668 milliárd forint volt a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokban. A vagyon 3,1 százalékkal nőtt a július végi 3557 milliárd forinthoz képest.

Az alapok vagyona annak ellenére bővült, hogy augusztusban a tőkepiacokon pesszimista volt a hangulat: negatív hozamok voltak jellemzők a nemzetközi részvénypiacokon, gyengült a forint és a hazai kötvénypiacok sem tündököltek. Ugyanakkor ez volt az a hónap, amikor az intézményi befektetők visszatértek az alapokhoz. Míg az intézményi befektetők elsősorban a zártkörű részvényalapokat, addig a lakosság a biztonságot jelentő garantált alapokat preferálta - magyarázza a folyamatokat Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a közleményben.

A legtöbb tőkét augusztusban a zártkörű értékpapíralapok vonzották az intézményi befektetéseknek köszönhetően. Ezekbe az alapokba 87 milliárd forint friss tőke érkezett, döntően a részvényalapokba, de kedveltek voltak a származtatott és kötvényalapok is. A 3,6 milliárd forint negatív hozammal együtt a zártkörű alapok vagyona 18,9 százalékkal 526 milliárd forintra nőtt. Ez az összvagyon 14 százaléka.

A háztartások befektetéseinek célpontjai nagyrészt a hagyományosnak tekinthető lakossági termékek, a pénzpiaci, a garantált és ingatlanalapok voltak. A pénzpiaci alapokba augusztusban 7,3 milliárd forint friss befektetést helyeztek el, és az alapok hasonló mértékű hozamot termeltek, így vagyonuk a hónap végére egy százalékkal 1.407 milliárd forintra nőtt. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok és a dollár pénzpiaci alapok voltak, de az euróban kibocsátott likviditási és pénzpiaci alapok iránt is jelentős volt az érdeklődés.