Helyben termelt élelmiszer kerülhet a közétkeztetésbe

Vágólapra másolva!
Közbeszerzés nélkül, közvetlenül szállíthatnak élelmiszereket a helyi termelők a közétkeztetésbe szerdától. Regisztrálni, és permetezési naplót azért kell vezetniük a termelőknek.    
Vágólapra másolva!

Életbe lépett szerdán a közbeszerzési törvénynek az a változtatása, amely lehetővé teszi, hogy a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhassák meg a közétkeztetéssel foglalkozók, például az iskolai menzák, a szociális étkeztetést végzők - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán a Fejér megyei Mány községben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A Hársfadombi Általános Iskolában a miniszter hangsúlyozta: a törvény változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja, a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.

Hozzátette: a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.

Azoknak a kistermelőknek, akiknek a terményére, termékére helyben igényt tartanak, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban regisztráltatni kell magukat, s eleget kell tenniük egy egyszerű feltételrendszernek, többek között permetezési naplót kell vezetniük. A vidékfejlesztési tárca abban bízik, hogy több ezren élnek majd a lehetőséggel - mondta Fazekas Sándor.