Nem múlt el a magyar leminősítési veszély az S&P szerint

Vágólapra másolva!
A magyar kormány ugyan kiállt a 3 százalékos költségvetési deficitcél teljesítése mellett, de a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint ettől nem múlik el a leminősítési veszély.
Vágólapra másolva!

Magyarország azon szándéka, miszerint jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá vinné a költségvetési deficitet, nem jelenti azt, hogy nincs veszélyben az ország adósságának befektetési kategóriás besorolása - így összegezhető a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő véleménye, amit a Bloomberg idézett. Az S&P szerint a kormánynak részletesen be kell mutatnia a követendő gazdaságpolitikát, ha elakarja kerülni a leminősítést.

A múlt héten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy az Európai Unió (EU) által elvárt szintre, azaz 3 százalék alá vinné a kormány a 2011-es hiányt. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette hétfői parlamenti felszólalásában.

A Blommberg szerint Trevor Cullinan, a Standard & Poor's londoni elemzője azt mondta: a középtávú gazdaságpolitikának van jelentősége a besorolás szempontjából, egyes célértékekkel kapcsolatos kijelentések ugyanis nem elegendőek ahhoz, hogy a hitelminősítő stabil kilátást adjon a magyar adósbesorolásnak.

Az S&P július végén rontotta le a magyar adósságbesorolást, a BBB- minősítés ugyan nem változott, de stabilrl negatívra rontotta le a cég a kilátásokat. Az S&P lépésére azt követően került sor, hogy a magyar kormány és az EU, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között eredménytelenül értek véget a tárgyalások. Az S&P a magas államadósságot és a bankadót is megemlítette a kilátás lerontásának okaként.

Amennyiben a hitelminősítő lerontja a magyar besorolást, akkor a magyar papírok bóvli kategóriába kerülnek, amire 1992 óta nem volt példa.