Tévébe, autóba szánják az új Atom lapkákat

Vágólapra másolva!
Új kisfogyasztású, olcsó processzorokat mutatott be az Intel: az Atom lapkák új verzióit a netbookok, táblagépek mellett többek közt autókba és szórakoztatóelektronikai eszközökbe is szerelik majd, de a cég saját alkalmazásboltot is indít a minilaptopok használóinak.
Vágólapra másolva!

Az Intel Atom nevű lapkáit a legtöbben a netbookokból ismerik: bár az olcsó minigépek terén a processzor komoly részesedéssel bír, más eszközökben ezek nem terjedtek el. A cég éves fejlesztői fórumán egyebek mellett egy autók fedélzeti számítógépeibe szánt változatot mutattak be a lapkából, de debütált egy szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt Atom chip is. Ez utóbbit a modern videoformátumok dekódolását gyorsító képességgel is felvértezik, így zökkenőmentesen tudja lejátszani a nagyfelbontású videókat, vagy feldolgozni egyidejűleg több videójelet, emellett akár 3D-s mozgóképi tartalmakkal is elboldogul majd.

Jövőre kerül majd a boltokba a netbookokba és táblagépekbe szánt új Atom lapka, amely feleannyit fogyaszt majd, mint a jelenlegi modellek, és beépíthető lesz ultravékony gépekbe is.

Az Intel emellett AppUp néven egy saját alkalmazásboltot indít majd, melyre netbookokon használható ingyenes és fizetős applikációkat tölthetnek majd le a felhasználók. A használatához szükséges kliensprogram előre telepítve lesz a minilaptopokon, és a gyártók saját márkájukkal ellátott szoftverboltot is kialakíthatnak rajta saját vásárlóiknak.