Helyfüggő szolgáltatások készülnek a magyar navigációs szoftverhez

Vágólapra másolva!
Közel háromszáz millió forintos uniós, és állami támogatással helyfüggő szolgáltatások alapjául szolgáló szoftverplatformot fejleszt az iGO szoftveréről ismert Nav N Go cég a Műegyetem részvételével.
Vágólapra másolva!

A mintegy 650 millió forintos, jövő júliusban záruló projekt keretében egy olyan szoftveres platformot hoznak létre, amelyre nem csupán a Nav N Go, hanem bármilyen külső fejlesztő olyan saját alkalmazásokat készíthet, amelyek a cég iGO nevű navigációs szoftverével működnek együtt.

Mivel a cég a U1 Research nevű nonprofit társasággal és a BME-vel közösen nem konkrét szoftvert vagy szolgáltatást, hanem az ezek fejlesztésének alapját biztosító platformot dolgozza ki, a projekt bemutatóján csupán lehetséges példákat mutattak be. Az elkészülő megoldásra például lehetséges lesz olyan telekocsi-alkalmazást fejleszteni, amely automatikusan jelzi a felhasználóknak, ha egy ismerősük egy adott útvonalon indul útnak, egy másik pedig abba az irányba szeretne utazni. Egy másik lehetséges szolgáltatás, hogy az autóból kiszállva a navigációs program automatikusan felkínálja, milyen tömegközlekedési eszközzel érdemes folytatni az utat, az aktuális menetrendi információk és dugójelentések figyelembevételével.

A Nav N Go a beruházás megtérülését többek közt a platform értékesítésétől várja, melyet saját készülékeibe is beépít majd.