Gombok sincsenek az új mobilbillentyűzeten

Vágólapra másolva!
Egy izraeli cég egy olyan új szövegbeviteli megoldást fejlesztett ki érintőképernyős telefonokhoz, amelyeket állítása szerint olyan egyszerű használni, hogy pár perc próbálgatást követően vakon tud vele gépelni a mobilozó. A technológiát a Philips fogja piacra dobni.
Vágólapra másolva!

A SnapKeys nevű izraeli cég megoldását a cég közlése szerint tíz évnyi munkával fejlesztették ki. Az érintőképernyős készülékekhez szánt szövegbeviteli technológia hasonló például az iPhone-on alkalmazott virtuális tasztatúrához azzal a különbséggel, hogy a cég már a billentyűk digitális változatás sem rajzolná ki a képernyőre, ehelyett vakon gépelésre tanítaná a táblagépek és okostelefonok használóit.

Bár egy demonstrációs videó megtekinthető a SnapKeys honlapján, ennek rossz minősége miatt nem igazán lehet pontosan kivenni, miről is van szó. A Reuters beszámolója szerint a cég megoldása négy láthatatlan gombot helyez az érintőképernyőre, melyek mindegyikéről hat különböző karaktert lehet bevinni, néhány extra virtuális billentyű pedig a számok, írásjelek és speciális karakterek bevitelét teszi lehetővé. Az íráshoz prediktív bevitelt is használ a cég megoldása, amely minden európai nyelven, valamint kínaiul is elérhető, és 92 százalékos hatékonysággal képes megjósolni a beírandó szavakat.

Ezek a virtuális gombokat a használatukkal való ismerkedés során úgy konfigurálhatók, hogy kirajzolódjanak a képernyőre, a cég szerint azonban rövid gyakorlást követően úgy meg lehet tanulni használatukat, hogy ezt akár teljesen ki lehet kapcsolni, átállva a vakon gépelésre. Ez azért praktikus, mert a képernyő jelentős részét nem foglalják el a virtuális gombok.

A SnapKeys közlése szerint a cég megoldását a Philips fogja piacra dobni, a technológia értékesítésből származó bevételeken a társaságok fele-fele arányban dolgoznak.