Négyszeresen jegyezték túl a magyar állampapírt

Vágólapra másolva!
Ismét kelendő volt a magyar állampapír, az 50 milliárd forint értékben meghírdetett kincstárjegyre 200 milliárd nagyságú ajánlat érkezett, végül 65 milliárdért értékesített az adósságkezelő.
Vágólapra másolva!

A mostanában megszokottat is meghaladó túljegyzést a szokásosnál erősebben megemelt, 65 milliárd forintos értékesítéssel nyugtázta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az e heti 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción. A keddi aukción az átlaghozam így is csökkent az előző aukcióhoz képest, bár kissé meghaladta a hétfői másodpiaci benchmarkot.

Az adósságkezelő számára előnyös, hogy az aukciós többletértékesítéssel az év hátralévő részére még az év vége előtt lejáró többlet likviditáshoz jutott, méghozzá csökkenő hozam mellett, mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Az ÁKK-nak átmenetileg, az év végi nagy adóbefizetések befolyásáig van szüksége a többletlikviditásra. Miután a most eladott kincstárjegyek december 29-én járnak le, így nem növelik a 2010 végi bruttó államadósságot.

Az ÁKK a megszokott 50 milliárd forint értékben kínált fel jegyzésre D101229 jelű 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján. Az elsődleges forgalmazók az elmúlt hetekben megszokottá vált 130-160 milliárd forintos ajánlatra is "rákínáltak", és 201,983 milliárd forintos jegyzéssel négyszeresen túljegyezték a meghirdetett összeget, amihez hasonlóra az első januári aukció óta nem volt példa. Az ÁKK az előző három aukcióhoz hasonlóan, de azoknál nagyobb mértékben növelte az eladásokat az eredetileg meghirdetetthez képest, így 65 milliárd forintért értékesített kincstárjegyet az előző három alkalommal értékesített 60 milliárd után.

Az aukción 5,43 százalékos átlaghozam alakult ki, 5 bázisponttal alacsonyabb az előző, múlt keddi aukción elért 5,48 százalékos átlaghozamnál, és egy bázisponttal magasabb az 5,42 százalékos hétfői másodpiaci referencia hozamnál.