Vereséget szenvedett a svéd Kalózpárt

Vágólapra másolva!
Nem jutott be a parlamentbe a svéd kalózpárt. Az online szólásszabadság támogatásával, a szerzői jogi rendszer felülvizsgálatával kampányoló párt csak a szavazatok egy százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A mostani eredmény különösen a 2009-es európai parlamenti választások után tűnik gyászosnak, mert azon a Kalózpárt még képes volt a szavazatok hét százalékának megszerzésére.

"A svéd Kalózpárt az eddigi legjobb kampányán van túl. Több cikk, médiamegjelenés, vita volt mint eddig, több szórólapot osztottunk ki, mint valaha. Sajnos a szél nem a mi vitorlánkat fújta, nem úgy, mint az európai parlamenti választások során" - nyilatkozta Rick Falkvinge, a párt vezetője a Torrentfreak fájlcserehírekkel foglalkozó blognak.

Falkvinge szerint a kudarcért az felelős, hogy a választás fő témái között nem szerepeltek a Kalózpárt által fontosnak tartott kérdések. A választások nagy meglepetése a nacionalista, bevándorlásellenes Svéd Demokrata párt, amely huszat szerzett meg a 349 parlamenti helyből.

Hova mennek a szerverek?

A Kalózpárt választási vereségével kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdés nem a politikához, hanem a Piratebay szervereihez kötődik. A választások előtt a párt megígérte, hogy amennyiben bejut a parlamentbe úgy rendőrök által nagyon nehezen háborgatható helyet tud biztosítani a torretoldal és a Wikileaks szervereinek. A lehetőség meghiúsulásával a két oldal kénytelen a jelenlegi helyén maradjon.