Nem lesz az államé a magánnyugdíj egy fideszes képviselő szerint

Vágólapra másolva!
Iván László fideszes képviselő szerint nem fogják államosítani a magánnyugdíj-pénztárakat, hanem helyette "harmonikusabb együttműködést" képzelnek el az állam és a biztosítók által kezelt megtakarítások között.
Vágólapra másolva!

Iván László, aki az országgyűlés Nyugdíj- és idősügyi albizottságának elnöke az Aviva Életbiztosító által rendezett szerdai beszélgetésen azt mondta, hogy a "legnagyobb előnye a jelenlegi nyugdíj-rendszernek, hogy még működik." A rendezvény az európai nyugdíjkasszák tetemes hiányával foglalkozott - a témáról bővebben itt olvashat.

A fideszes képviselő szerint vannak olyan radikális hangok, amelyek azt mondják, hogy államosítani kéne a magánnyugdíj-pénztárak vagyonát, de szerinte ez nem fog megtörténni. "Ez lehetetlen, nem is fogjuk meglépni" - mondta Iván László. Szerinte inkább "harmonikusabb együttműködésre" van szükség, de erről bővebbet nem mondott, az erre vonatkozó kérdésre úgy válaszolva, hogy "még kimunkálás alatt."

Az államosítás gondolata már korábban is felvetődött, a magánnyugdíj-pénztárak tartanak is attól, hogy közkézbe veszik őket. A pénztárak 2013-tól üzleti biztosítókká alakítását azonban a kormány nem támogatja - ezt Iván László is megerősítette. A Jobbik azonban szerdán azt közölte, hogy a devizahitelek forintosítását finanszíroznák a magánnyugdíj-befizetések államosításából.

A képviselő elárulta, hogy a kormányzat ősszel készíti elő a nyugdíjreformot, de állítása szerint az irányokról semmilyen döntés nem született még. A célokról annyit mondott, hogy nem szeretnék emelni a nyugdíjkorhatárt, illetve a társadalombiztosítási járulékokat sem emelnék.

Bod Péter Ákos közgazdász, korábbi jegybankelnök a beszélgetésen azt mondta a hazai nyugdíjrendszerről, hogy mindenki érzi, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő, de nem vonják le a következtetést, nem kezdenek megtakarítani. Szerinte a közepes jövedelműeket sújthatja leginkább a nyugdíjbomba, mivel a szegényeknél nincs akkora életszínvonal-csökkenés nyugdíjba vonuláskor, a gazdagok pedig fel tudnak halmozni elég vagyont, hogy öregkorukban is jólétben élhessenek.

A magyar nyugdíjrendszer szerinte európai összehasonlításban nem áll túl rosszul, viszont a magyar megtakarítási szokások túlságosan az ingatlanvagyonra koncentrálnak, kevés a pénzbeli megtakarítás - mondta Bod Péter Ákos. Abban mindkét vendégelőadó egyetértett, hogy a nyugdíjrendszer problémája alapvetően az elöregedő társadalom, amely még a magánnyugdíjakat is fenyegeti.