Népszabadság: Az OÉT megszüntetésére készül a kormány

Vágólapra másolva!
Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) teljes átalakítására, lényegében megszüntetésére készül a kormány - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az Országos Érdekegyeztető Tanács feladat- és hatáskörének teljes átalakítására, nevének megváltoztatására, lényegében az OÉT megszüntetésére készül a kormány - olvasható a Népszabadságban. Az érdekegyeztetés jelenlegi formáját a Fidesz ellenzékben kialakított nemzeti konzultációs rendszere, tanácsa veheti át. Az új testületnek nem lenne beleszólása a munka világát érintő törvény-előkészítésbe és a minimálbér meghatározásába.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén nem hagyott kétséget afelől, hogy az új kormány át akarja alakítani a munkavállalók és munkaadók érdekvédelmi szervezeteivel törvényben rögzített egyeztetés szabályait. Azt mondta, a kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változtatni, ezért várja az oldalak képviselőinek javaslatait. Emlékeztette az OÉT résztvevőit arra, hogy az első Fidesz-kormány idején is azt az álláspontot képviselte, hogy "mi nem csak úgy általában képviseljük a választókat, mi képviseljük a munkaadókat és a munkavállalókat is, mindanynyian szavaztak ránk". A jelenlegi helyzetről pedig azt mondta, ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni".

A Magyar Nemzet eközben arról ír, hogy a lapnak nyilatkozó nyilatkozó szakszervezeti vezetők egy része nem zárkózna el egy újszerű megméretéstől, amely alapján pontosabban lehetne mérni a szakszervezetek támogatottságát.