Nem felelős a Google a YouTube jogsértő videóiért

Vágólapra másolva!
Nem felelős a Google a YouTube nevű videomegosztójának felhasználói által elkövetett jogsértésekért  egy spanyol bíróság döntése szerint.
Vágólapra másolva!

A madridi szövetségi bíróságon egy spanyol kereskedelmi tévécsatorna, a Telecinco perelte be a keresőcéget, mert a Google tulajdonában lévő YouTube videomegosztóra a felhasználók a társaság jogvédet tartalmait töltötték fel engedély nélkül. A Telecince szerint a keresőcég felelőssé tehető az ilyen jogsértésekért, bár a Google kérés esetén eltávolítja a jogsértő tartalmakat a videomegosztóról.

A bíróság döntése azonban egyértelműen kimondta, hogy mind a YouTube, mind pedig bármely más videomegosztó esetében a jogtulajdonosok felelőssége, hogy beazonosítsák, a nyilvánosan elérhető tartalmak közül melyek sértik szerzői jogaikat.

Blogján kiadott bejegyzésében a Google a spanyol bíróság döntését az internet nyilvánvaló győzelmeként értékelte. Nemrég a társaság az amerikai Viacom médiavállalattal szemben is hasonló győzelmet aratott: az amerikai bíróság szerint az érvényes törvények csak arra kötelezik a videomegosztók működtetőit, hogy ha tudomást szereznek szerzőijog-sértésekről, azokat szüntessék meg, a feltöltött tartalmak előzetes vizsgálata nem feladata.