Vágólapra másolva!
Egy amerikai és két orosz űrhajóssal a fedélzetén szombaton földet ért a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó visszatérő kapszulája.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Kazahsztánban, Arkalik város közelében landolt kapszulában utazó Tracy Caldwell Dyson, valamint Alekszandr Szkvorcov és Mihail Kornyijenko 176 napot töltött a világűrben keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szojuz TMA-18-nak pénteken kellett volna lekapcsolódnia az űrállomásról, de annak a hermetizálást ellenőrző berendezése téves jelzést adott, s emiatt a rögzítőberendezések nem engedték el az űrhajót.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az ISS-en jelenleg egy orosz és két amerikai űrhajós tartózkodik. Fjodor Jurcsihin, valamint Shannon Walker és Douglas Wheelock június 18-án érkezett az űrállomásra, és várhatóan mintegy fél évet fog ott eltölteni. Októberben társakat is kapnak - új háromfős személyzet érkezik az 1998 óta 355 kilométeres magasságban a Föld körül keringő, 16 ország által épített Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A szombaton visszatértek egészségi állapota jó, az április 4-e óta tartó munka nem viselte meg a vártnál jobban szervezetüket. Miután a leszállóegységből kikerültek, Alekszandr Szkvorcov parancsnok rögtön almát kért, Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök pedig friss uborkát, mert azt már fél éve nem evett.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az űrhajósokat a leszállás helyéről a kazahsztáni Karagandába vitték, ahonnan a két orosz Moszkvába, amerikai kolléganőjük pedig Houstonba utazik tovább. Szkvorcovot és Kornyijenkót állami kitüntetésre terjesztik fel - közölte Anatolij Perminov, a szövetségi űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője.

Mark Baum, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a három űrhajós remekül dolgozott. Több súlyos problémával kellett szembenézniük a világűrben, de minden kihívást nagy szakértelemmel kezeltek, és megoldották a gondokat. A nehézségek közé tartozott, hogy augusztusban meghibásodott az űrállomás hűtőrendszere, majd egy távközlési hiba miatt egy teherűrhajó csak kétnapos késéssel tudott kikötni az ISS-en.