Nekrológok, koporsók, cirkusz egész nap - fura tematikus csatornák

Vágólapra másolva!
A kétezres években nemcsak itthon, de szerte a világban számos tematikus tévécsatorna indult: az ismeretterjesztő és zenei adók mellett több olyan is született, amely - speciális témájával - igen szűk rétegnek szól. Az oroszoknál a hadsereg propagálja magát, a németek temetési szolgáltatásokat sugároznának - a legfurább tematikus csatornákból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Irány a hadsereg!

Oroszországban 2005-ben indult el a Zvezda, vagyis Csillag nevű adó, amely a hadseregnek csinált némi propagandát, a szovjet időkből ismerős módszerekkel - még a logója is egy vörös csillagot formáz. A csatorna - bár hagyományos műsorokat is ad - leginkább a fiatalok patriotizmusát kívánta felébreszteni annak érdekében, hogy tagokat toborozzon a helyi haderőnek. Katonai témájú tévé természetesen az Egyesült Államokban is létezik (a Pentagonnak is van például saját csatornája), de ezek hadtörténeti vagy harcászati műsorokat sugároznak.


Tévék a halálról

Németországban 2007-ben vetődött fel az Etos TV ötlete, amely szándéka szerint teljes műsoridejében a halállal foglalkozik: a temetési szolgáltatások bemutatása mellett temetőkről szóló rövidfilmeket, illetve fizetett részvétnyilvánításokat és nekrológokat sugároz. Tudomásunk szerint a terv végül többszöri csúszás után sem valósult meg (legalábbis az interneten nem találtunk erre utaló nyomokat), közben viszont Kanadában is előálltak hasonlóval: a helyi frekvenciákat kiosztó CRTC 2009-ben adott engedélyt a hasonló profilú Je me souviens adónak.

Vásárlás egész nap

A számos kábeladót működtető IKO 2007-ben jelentette meg, hogy új csatornát indít TeleABC néven, amely egész nap teleshopként funkcionál, vagyis különféle - elvileg csak a tévén keresztül rendelhető - termékek megvásárlására buzdítja a nézőket. Magyarországon is futott már ilyen korábban (a Shopping TV magyarul és lengyelül sugárzott néhány hónapig), az Egyesült Államokban pedig komoly hagyománya van a televíziós vásárlásnak: a jó másfél évig működött Jewelry TV például kifejezetten ékszerek eladására szakosodott.


Vadat és halat

Magyarországon 2008-ban indult el a Fishing and Hunting Channel, amely nevéhez híven a horgászatot és a vadászatot állítja a középpontba: a műsorkínálatban tippeket, trükköket bemutató blokkok, horgász- és vadászparadicsomokról készített kisfilmek, valamint versenybeszámolók kapnak helyet. A csatorna már az induláskor négyszázezer hazai háztartásban volt fogható, ami elsőre kissé túlzottnak tűnik, de a két időtöltésnek, a felmérések szerint mintegy 750 ezer híve van itthon.

Cirkusz minden mennyiségben

Az interneten megy az olaszok Circus Channelje, amely egész nap cirkuszi előadásokat, illetve neves társulatokról szóló dokumentumfilmeket sugároz: a nézők a nemzetközi versenyeket éppúgy nyomon követhetik, mint a legnagyobb művészek egy-egy egyedülálló trükkjét. Egy twitteres közlés szerint a csatorna szeptember elején érte el az egymillió letöltést.


Interpelláció és sonka

A fentiek mellett akad még számos olyan csatorna, amely kifejezetten szűk réteg érdeklődésére tarthat számot. Ilyen például a spanyol Beca TV, amely neveléssel, felsőoktatással, felnőttképzéssel foglalkozik naphosszat, ilyen a Canal Parlamento, ahol természetesen képviselői felszólalásokat hallgathat a tévéző estig (a jobbakat akár ismételve). A Canal Tapas gasztrotévé sem olyan nyitott az étkezési kultúrára, mint a magyar TV Paprika, ugyanis kizárólag az ibériai gasztronómiát népszerűsíti - de nem csak a serrano-sonkát, a tapasok világát, hanem a pezsgőt, spanyol bort is.