Vágólapra másolva!
Csalás vádjával három egykori és jelenlegi futballvezetőt vettek őrizetbe a togói fővárosban, Loméban. Tchanile Banát, Mamadou Doucourét és a korábbi sportminisztert, Antoine Folly-t azzal gyanúsítják, közösen tervelték ki a fantomválogatott szeptember 7-i, bahreini túráját.

Szeptember 7-én Manamában a bahreini labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Togót, ám az afrikai szövetség napokkal később hivatalosan is jelezte, nem küldött senkit barátságos mérkőzésre az ázsiai országba. Kiderült, csalók verték át a bahreinieket, a szerződést aláíró egykori tisztviselőket pedig korábban már eltiltották Togóban, mert saját edzőközpontjuk csapatát vitték el Egyiptomba, ahol aztán a hazaiaktól 7-0-s, Marokkótól pedig 5-0-s vereséget szenvedett.

A Togói Labdarúgó Szövetség szeptember 21-én három évre eltiltotta a válogatott egyik segédedzőjét, Tchanile Banát, ám Christopher Chao sportminiszter újabb vizsgálatokat sürgetett, hangsúlyozva, az ügybe további személyek is belekeveredhettek.

Ezt követően a helyi rendőrség a fővárosban, Loméban nemcsak Banát, de két társát, az egykori sportminisztert, Antoine Folly, és a futballszövetség titkárát, Mamadou Doucourét is őrizetbe vette.

Folly vezette azt a fegyelmi bizottságot, amely a szeptember 7-i mérkőzéssel kapcsolatban vizsgálódott, míg Mamadou a szövetség elnökének egyik különleges megbízottjaként dolgozott. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy tevőlegesen is részt vettek a csalásban, ők küldtek hamis papírokat Bahreinbe, megtévesztve ezzel az ottani vezetőket.

Ugyancsak bajba kerülhet Kodzo Samlan, a togói szövetség főtitkára, akinek aláírása szerepelt a szerződésen, Samlan viszont azt állította, szignóját meghamisították, ő nem tudott a csalásról.

A togói szövetséget tavaly decemberben oszlatta fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), az ideiglenes vezetőség mandátuma október 16-án jár le, akkor tartanak új választásokat.