Kedd délután élőben nézhetjük az utolsó űrrepülőgép tesztjét

Vágólapra másolva!
Élőben közvetíti kedd délután a NASA az utolsó űrrepülőgépes küldetés előkészítése során végzett tesztelést. A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták és a nagy hajtóanyagtartály felkészítését első - és egyben utolsó - alkalommal követhetik a nézők a NASA TV adásában.
Vágólapra másolva!

Az űrrepülőgép flotta üzemelése 2011-ben befejeződik. Két küldetés van még hátra, a Discovery idén novemberben, az Endeavour jövő februárban startol. Utóbbi lesz az utolsó út - bár még egy tartalék mentőcsapatot is felkészítenek, ha az Endeavour legénysége az űrrepülőgép sérülése miatt nem tudna hazatérni.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Miközben az Endeavour segédrakétáit tesztelik, a Discoveryt már a starthelyre szállították (NASA)

Az Endeavour küldetéséhez szükséges tesztelést első alkalommal hajtják végre nyilvánosan. Ennek keretében a szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétákat (boostereket) hozzák üzemkész állapotba, továbbá a nagy, folyékony hajtóanyagú tartály előkészítését is megkezdik. Az első eseményre magyar idő szerint kedden 15 órakor, a másodikra 16.30-kor kerül sor a floridai Kennedy Űrközpontban.

A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták az emelkedés elején segítenek a rendszernek, míg a nagy üzemanyagtartályt a benne tárolt folyékony hidrogénnel és oxigénnel majdnem az egész emelkedés során használják - de leválasztása után is tud még kisebb pályaváltoztatásokat végezni az űrrepülőgép, a saját tartályában tárolt üzemanyaggal.

A segédrakétát és a nagy üzemanyagtartályt az Endeavour STS-134 jelű útján használják majd, amelyre a tervek szerint februárban kerül sor, mint az űrrepülőgépek utolsó küldetésére. Mivel a jelenlegi előkészítés lesz az utolsó ilyen technikai művelet, a NASA sajtónyilvános eseménnyé tette, amelyet a NASA TV élőben is közvetít.