Magyar hackerek is részt vesznek a kiberhadgyakorlaton

Vágólapra másolva!
Több nemzet képviselői közt a magyarok is részt vesznek az Egyesült Államok által szervezett Cyber Storm III hadgyakorlaton. A hadművelet különlegessége, hogy tankok és helikopterek helyett a sereg hackerei a főszereplők.
Vágólapra másolva!

A Cyber Storm III hadművelet során a katonák azt játsszák el, hogy a fontosabb intézményeket, kormányhivatalokat kibertámadás éri. A játékban hét amerikai minisztérium, a Fehér Ház, a hírszerzés és a rendészeti szervek vesznek részt. Hazánk nemzetközi partnerként került be, 11 másik országgal és hatvan céggel együtt a hadgyakorlatba.

A Cyber Storm során egyetlen hálózatot sem támadnak meg, nem juttatnak kártevőket a minisztériumi számítógépekre, csupán szimuláljk a veszélyt. A forgatóköny szerint a résztvevőknek 1500 különböző támadásra kell válaszolniuk. A kitalált támadásoknak változatos következményei vannak. Akad olyan fenyegetés, amin azonnal életek múlnak, mások viszont fontos közművek összeomlásával járnának.

"A hadműveletben az internetet arra használjuk, hogy magát támadja meg" - nyilatkozta Brett Lambo, az amerikai belbiztonsági minisztérium Cyber Exercise programjának vezetője. A forgatókönyv a biztonságos kommunikációt és a megbízható oldalak felismerését lehetővé tevő tanúsítványok rendszerének feltörését feltételezi. Ezeknek a dokumentumoknak a hiányában egy oldalról sem lehetne megmondani, hogy valódi-e vagy bűnözők által létrehozott, adatlopásra való másolat. A Cyber Storm III résztvevőinek ebben a bizalomhiányos környezetben kell majd együttműködniük egymással. A kedden elkezdődött kiberhadművelet három napig tart, csütörtök este derül ki, hogy a hadijátékban sikerült-e megvédeni az internetet, vagy a támadók nyertek.