A magyar EU-elnökség alatt prioritás lesz a kis- és középvállalatok versenyképessége

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalkozások üzleti környezetének javítása lesz a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség prioritása a versenyképesség területén - hangsúlyozta csütörtökön Brüsszelben Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkára.
Vágólapra másolva!

A magyar elnökségi teendők között prioritást fog élvezni a kis-és középvállalkozások pénzügyi forrásokhoz való hozzáférésének javítása, illetve újra kell indítani és el kell mélyíteni a belső piacot, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a gazdasági válságból történő kilábalásnak és a növekedésnek - modta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Cséfalvay Zoltán, aki az uniós országok versenyképességért felelős minisztereinek kötetlen jellegű találkozóján beszélt, felhívta a figyelmet az innováció és a kutatás-fejlesztés szerepére. Elmondta, hogy a magyar elnökség alatt az úgynevezett 7. kutatási keretprogram félidei felülvizsgálata mellett megkezdik a 8. keretprogram előkészítését. A kutatási programok részvételi és pénzügyi szabályait egyszerűsíteni kell - tette hozzá.

Az EU csúcsvezetői a nyáron döntöttek a 2020-ig szóló növekedési és versenyképességi stratégiáról, amelyhez a tagállamok nemzeti intézkedési tervet készítenek. A találkozón az államtitkár elmondta, hogy a készülő magyar nemzeti intézkedési terv elsősorban a foglalkoztatás növelésére összpontosít.