Vágólapra másolva!
Gordon Gekko huszonhárom év elteltével újra színre lépett a Tőzsdecápák folytatásában. Ebből az alkalomból összeszedtük azokat a filmeket, amelyekhez sok-sok év múltán készítettek folytatást, és megvizsgáltuk, hogy mikor volt érdemes továbbszőni a mesét, és mikor inkább az eredeti nimbuszát rombolták le a pénzéhes filmesek.
Vágólapra másolva!

Indiana Jones-trilógia (1981-1989) / Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)
A folytatásig eltelt idő:
19 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: George Lucas és Steven Spielberg közös zsenijének köszönhetően a kalandfilm-trilógia (Az elveszett frigyláda fosztogatói, A végzet temploma, Az utolsó kereszteslovag) féktelenül szórakoztató lett. A megállíthatatlan, nyeglén szexis kalandor, aki mégiscsak a tudománynak dolgozik, olyan izgalmas kétarcú figura, akit egyformán szívesen nézünk, amikor egymaga száll szembe a nácikkal és amikor diáklányaival flörtöl. Amikor az akciójelenetekben végképp sutba dobták a fizika törvényeit, néha kinevettük a filmet, de pont ezek a kikacsintások jelezték, hogy csak játék az egész.

Forrás: [origo]

A folytatás: Bár aggódtunk, hogy a hatvanöt éves Harrison Ford nevetségessé teszi magát Indy szerepében, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságá-ból végül nem az derült ki, hogy Ford akcióhős napjainak már leáldozott, hanem, hogy Lucasék hosszú évek alatt sem voltak képesek összepakolni egy tisztességes forgatókönyvet a folytatáshoz. A gonosz karikatúraszerű, a kaland nem elég lebilincselő, az egész olyan nyugdíjas hangulatú (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 4 (10-es skálán, amelyen a 10 az eredetivel egyenértékű vagy azt túlszárnyaló folytatást jelent, 1 pedig olyat, aminek a megtekintése után kitekernénk a rendező nyakát)

* * *

Tőzsdecápák (1987) / Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (2010)
A folytatásig eltelt idő:
23 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: Oliver Stone bevezetett minket a Wall Street titokzatos, pénzszagú labirintusába, amit mi halálosan élveztünk. Imádtuk Gordon Gekkót, ezt a zseniális álnok kígyót, és szurkoltunk a csillogó szemű Bud Foxnak. Úgy éreztük, bepillantást nyertünk a kulisszák mögé, és együtt gyorsult a pulzusunk a kiabáló brókerekével, a végén mégis megnyugodva álltunk fel a székből, hogy a rossz elnyerte méltó büntetését.

Forrás: [origo]

A folytatás: A gazdasági válság ideális pillanat Gordon Gekko visszatérésére: nézzük, mi lett a mohó kis gekkókból, akik belerántottak minket ebbe a katyvaszba, kukucskáljunk csak be a Wall Street zárt ajtajai mögé! De Stone csalódást okoz, mert csak a monitorok száma fokozódik, nem a feszültség, mert beépít a filmbe egy teljesen hiteltelen szerelmi és családi szálat, és mert a sok erkölcstelen pénzember közt végül már senkinek sem tudunk igazán szurkolni. De legalább Gekko félmosolya még mindig a régi (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 5

* * *

Macskafogó (1986) / Macskafogó 2 (2007)
A folytatásig eltelt idő:
21 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: Kétségtelen, hogy a Ternovszky Béla-Nepp József páros klasszikust teremtett: a legjobb dumáit máig idézgetik, akiket gyerekkoruk megfelelő pontján kapott el az animációs film. Amilyen hülyeségnek hangzik, hogy egy James Bond-sztorit egerekre, patkányokra és macskákra írva rajzfilmesítsenek, annyira jól működtek a vizuálisan és karakterábrázolásban is remekül kitalált figurák és a rengeteg verbális poén.

Forrás: [origo]

A folytatás: Az évek során úgy tűnik, az alkotókat elhagyta a humoruk, mert a Macskafogó 2-ben nyoma sincs az eredeti játékos szellemességének, az új figurák érdektelenek, a poénok erőltetettek, az akció unalmas. Kritikusunk ugyan képes volt szeretni a filmet, de ezzel a kisebbséghez tartozik, legtöbben mérgesek voltunk, hogy így belerondítottak egyik legszebb gyerekkori emlékünkbe.

Mennyire hiányzott ez nekünk? 2

* * *

Star Wars-trilógia (1977-1983) / Star Wars-előzményfilmek (1999-2005)
A folytatásig eltelt idő:
16 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: A Star Wars-trilógia (Star Wars, A birodalom visszavág, A jedi visszatér) gerince egy viszonylag egyszerű, érzelmekre ható mese, amihez viszont George Lucas olyan komplex, saját belső logikával rendelkező univerzumot dolgozott ki, amit szinte lehetetlen megunni, és amit a rajongók kedvük szerint továbbfejleszthettek. A legtöbb fantasy sem azelőtt, sem azóta nem működik ilyen átfogó szinten, ezért nehéz mind a mai napig a nyomába érni - még akkor is, ha némelyik vizuális megoldása és színészi alakítása ma már megmosolyogtatja a nézőt.

Forrás: [origo]

A folytatás: Hogy az előzményfilmeknek elméletben van létjogosultságuk, azt vitathatatlanul mutatja a római négyes szám a Star Wars címében, viszont vigyázni kell, mit kíván az ember. Persze, hogy látni akartuk, hogyan lesz Anakin Skywalkerből Darth Vader, persze, hogy annyi Star Wars-t akartunk, amennyit csak lehet. Bármilyen jók is lettek volna az előzményfilmek, nyilván csak csalódást tudtak volna okozni, de hát nem is lettek túl jók. Szét lehetne őket cincálni apró darabokra, de már annyian megtették, elég, ha annyit mondunk: Hayden Christensen.

Mennyire hiányzott ez nekünk? 4

* * *

Elemi ösztön (1992) / Elemi ösztön 2 (2006)
A folytatásig eltelt idő:
14 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: A Sharon Stone hosszú combjai és Michael Douglas kisugárzása által szolgáltatott fülledt erotika és az utolsó pillanatig lebegtetett izgalom, hogy most a szőke vagy a barna-e az igazi pszichopata gyilkos, csodálatos bűnös élvezetté tették ezt a B filmet. Stone lábszétnyitós pillanata pedig serdülő fiúk több generációjának adott fantáziálási alapanyagot, ami akár emberbaráti tettként is felfogható.

Forrás: [origo]

A folytatás: Örülünk, amikor Hollywoodban negyven fölött sem feledkeznek meg egy-egy sztárszínésznőről, de ez nem az az eset. A 47 éves Stone nevetségessé teszi magát, amikor harminc körüli önmagát próbálja eljátszani, és az erotikus vibrálás helyett csak a szánalom marad, no meg az unalom, mert a folytatásnak forgatókönyvet is elfelejtettek írni (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 2

* * *

Die Hard-trilógia (1988-1995) / Die Hard 4.0 (2007)
A folytatásig eltelt idő: 12 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: Ki ne kedvelné John McClane-t? A legtökösebb zsaru, aki tesz a szabályokra, viszont a lelkiismeretére mindig hallgat, amikor terroristák fenyegetik az ártatlan amerikai lakosok életét, és veszéllyel nem törődve veti bele magát az akcióba. Plusz bármit megtenne a feleségéért. A remek McClane-figurával és tisztességesen összerakott forgatókönyvükkel a Die Hard-filmek mindig is kiemelkedtek az akciófilmes átlagból.

Forrás: [origo]

A folytatás: Az alkotók érezték, hogy a kétezres évekre kicsit fel kell frissíteni az alapreceptet, és teljesen jól tették, hogy behozták a számítógépes bűnözőket, és velük állították szembe az analóg módszerekkel (értsd: az öklével) küzdő McClane-t. Bruce Willis ötvenegy évesen még mindig hihetően hozza az akcióhőst, és ha pár jelenet nevetségességbe fúl is (helikopteres ugrabugrálás), lényegében egy teljesen vállalható akciófilmet pakoltak össze nekünk (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 8

* * *

Rocky-filmek (1976-1990) és Rambo-filmek (1980-1988) / Rocky Balboa (2006) és John Rambo (2008)
A folytatásig eltelt idő: Rockynál 16, Rambónál 20 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: A Rocky- és a Rambo-széria sorsa hasonlóan alakult: volt egy ütős első rész, aztán a folytatások egyre rosszabb irányba mentek és egyre bénábban sikerültek. A mélyről jövő, magát bokszbajnokká küzdő fickóról szóló Rocky egyszerre lett Oscar-díjas és az év legnagyobb bevételt hozó filmje, ami nem mellesleg megszülte Sylvester Stallonét, az akciósztárt, a Rocky V létezéséről viszont sok rajongó legszívesebben nem is venne tudomást. A Rambo pedig hatásos lélektani thriller volt egy zavarodott háborús veteránról, mielőtt a világ egyik legtöbb erőszakot felvonultató, robbantgatós akciófilm-sorozatába ment volna át.

Forrás: [origo]

A folytatás: Az 1990-es Rocky V sokakban hiányérzetet hagyott, különösen Stallonéban, aki egy 2008-as interjúban tízből nulla pontot adott az általa írt filmre. Ha a 2006-os Rocky Balboa nem is forradalmasította a sportfilm műfaját, a kritikusok és a nézők egyaránt szeretettel fogadták a visszatérő - kicsit már rozzant - bokszolót. Rambo minden korábbinál durvább vérfürdőbe átmenő felélesztése már sokkal vegyesebb reakciókat szült, de legalább azzal nem vádolhatta senki Stallonét, hogy puhapöcs lett belőle az évek során (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? Rocky 9, Rambo 7

* * *

Mielőtt felkel a nap (1995) / Mielőtt lemegy a nap (2004)
A folytatásig eltelt idő:
9 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: A hamvas Julie Delpy és a csibészes sármú Ethan Hawke verbálisan körbetáncolják egymást a Budapest-Párizs vonatúton, de a szikrák már Hegyeshalomnál úgy pattognak, hogy muszáj megszakítaniuk az útjukat egy mászkálós-dumálós-szerelmeskedős bécsi éjszaka erejéig. A filmből csak úgy csöpög a romantika, meg a fiatalok kivagyisága, tizenhat évesen kötelező.

Forrás: [origo]

A folytatás: Delpy és Hawke felszedett magára néhány ráncot és - a film szerint - sok-sok keserűséget. A film tökéletes vágyteljesítés: mi lenne, ha a sors újra összehozna azzal a bizonyossal, akit annyi éve elszalasztottunk? Richard Linklater és két társírója, színésze a valószerűtlent minden ízében hihetővé hajlítják, a fájdalmak és csalódások tapinthatók, a párbeszédek érettebbek és a szinte valósidőben játszódó, a ketyegő órával versenyt futó cselekmény torkon ragadja a nézőt. Azoknak a ritka eseteknek az egyike, amikor a folytatás még az első résznél is jobban sikerült (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 10

* * *

Shop-stop (1994) / Shop-stop 2 (2006)
A folytatásig eltelt idő:
12 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: A - maradjunk az eredeti címnél - Clerks-nek rengeteg erénye van, a legfőbb talán, hogy bebizonyítja, hogy aki nagyon akar, az tud nulla dollárból, maxmimális lelkesedésből is működő filmet csinálni. Kevin Smith nem annyira rendező, mint sziporkázó anekdotamester, és ide nem is nagyon kellett más, hiszen a film lényegében abból áll, hogy két későn érő, mocskosszájú, szabad fantáziájú srác dumál a vegyesboltban, mi meg fetrengünk a röhögéstől. Dante és Randal a leglehetetlenebb példaképek, de Smith olyan szeretettel dolgozott, hogy elérte, hogy irigykedjünk erre a két elképesztő lúzerre.

Forrás: [origo]

A folytatás: Elsősorban a rajongókat (beleértve magamat is persze) hibáztatom a Clerks 2 megszületéséért. Smith talán minden más filmesnél szorosabb kapcsolatot tart elhivatott közönségével, akik éveken keresztül rágták a fülét, hogy viszont akarják látni Dantét és Randalt, és úgy érzem, csak félig tehet róla, hogy egy idő után maga is elhitte, hogy ez jó ötlet. A folytatásban megmaradt a csúnya beszéd, de már nyoma sem volt az egykori lendületnek és filmet csinálni akarásnak, amitől leginkább megfáradt osztálytalálkozó jelleget öltött a dolog.

Mennyire hiányzott ez nekünk? 3

* * *

Ragadozó (1987) / Ragadozók (2010)
A folytatásig eltelt idő:
23 év

Forrás: [origo]

Az eredeti: Kőkemény, jól felépített akciófilm a Ragadozó, ami kellemes meglepetést okozott azzal, hogy a játékidő nagyobb fele a ragadozó és az izomkolosszusok közti feszült macska-egér játékkal telt el a dzsungelben, nem pedig lövöldözéssel és robbantgatással. A ragadozó figurájára rápörögtek a kis- és kevésbé kicsi fiúk, olyannyira, hogy a folytatások, képregények és egyéb tartozékok gyártása elkerülhetetlenné vált.

Forrás: [origo]

A folytatás: Robert Rodriguez és Antal Nimród az Alien vs. Predator-filmekkel alaposan megtépázott nimbuszú sorozat renoméjának helyreállítását célozta meg, és nem is vallott szégyent. Ha a Ragadozók nem is tökéletes, azért teljesen alkalmas arra, hogy együtt szorongjunk az ismét egy dzsungelben matató csapattal, van benne egy-két érdekes figura (Laurence Fishburne különösen király) és a - szerencsére nem számítógépes animációval, hanem bábokkal kivitelezett - ragadozók is pofásak benne (kritikánk).

Mennyire hiányzott ez nekünk? 8

* * *

A közeljövőben kapunk két megkésett folytatást is: december 2-án érkezik az 1998-as Zimmer Feri folytatása szintén Tímár Pétertől, amelyben a Fikász család a kastélyszálló-üzletben próbálja ki magát, előre sejthető sikerrel. Egyelőre diplomatikusan úgy fogalmaznánk, hogy nem táplálunk vérmes reményeket a filmmel szemben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rQCBfSqgnLunBzal

December 16-án megkapjuk az 1982-es Tron folytatását, amelyben Jeff Bridges figurájának a fia (Garrett Hedlund) lesz a főhős, de azért Jeff Bridges is felbukkan - sajnos számítógéppel fiatalított verzióban is. Tartunk tőle egy kicsit, hogy az effektparádé mellett elsikkad majd a sztori, de az előzeteseket elnézve legalább tényleg látványos lesz.