Vágólapra másolva!
A jövőre megjelenő számítógépek jelentős részében már új technológia végzi majd az operációs rendszer betöltését és az egyes alkatrészek detektálását, ami a PC-k gyorsabb indulását eredményezi.
Vágólapra másolva!

A személyi számítógépek többségében jelenleg a BIOS nevű, az alaplapon lévő chipbe integrált rendszerszoftver végzi az egyes alkatrészek - például a videokártya és a DVD-meghajtó, vagy rendszeróra - vezérlését, és az operációs rendszer betöltését. A BIOS azonban meglehetősen elavult technológia, alapjait még 1979 körül fektették le, ráadásul készítői még úgy tudták, a megoldást csak néhány százezer PC-ben alkalmazzák majd, noha azóta számítógépek millióiban vált elérhetővé. Jövőre ugyanakkor már egy új technológia, az UEFI (Unified Extensible Firmware, egységes kiterjeszthető rendszerszoftver) váltja majd le az elavulttá vált technológiát.

Mark Doran az UEFI fejlesztéseit irányító szervezet vezetője a BBC-nek elmondta, várakozásaik szerint jövőre már több olyan számítógépet adnak majd el a gyártók, amelyben a BIOS utódját alkalmazzák majd. Ennek egyik előnyét a beállításokkal sosem vesződő átlagfelhasználók is érzékelik majd: az UEFI-t használó számítógépek indulása ugyanis jóval fürgébb lesz. Bár Doran hangsúlyozta, hogy még nem tart ott a technológia, hogy az asztali PC vagy laptop azonnal elinduljon, az UEFI-s gépek esetében bekapcsolást követően pár másodperccel már megindul az operációs rendszer betöltése, nem kell egyéb ellenőrzési procedúrákat végigvárnia a felhasználónak.

A technológia másik előnye, hogy lehetővé teszi azt, hogy akár egy szoftverhibás gépet is távolból adminisztráljanak a rendszergazdák a hálózaton keresztül.