Mérgező iszapáradat: idegkárosodást és veseelégtelenséget okozhat

Vágólapra másolva!
Hétfőn az ajkai timföldgyárból kiszabadult egymillió köbméter lúgos, maró vörösiszap elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A legújabb információk szerint négyen meghaltak, 120-an megsérültek és még több embert keresnek. Zacher Gábor toxikológust kérdeztük arról, milyen egészségkárosító hatása van az emberi szervezetre az otthonokat elöntő mérgező iszapnak.
Vágólapra másolva!

"A hétfőn Devecserre zúduló egymillió köbméter vörös iszap veszélyesebb lehet, mint gondolnánk. Mindenki a radioaktív hatása miatt aggódik, pedig ez elhanyagolható" - nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus. "Az iszapban lévő fém oxidoknak akut és krónikus hatásuk egyaránt lehet. A toxikus fémek a bőrön felszívódva idegkárosodást és veseelégtelenséget is okozhatnak" - tette hozzá a toxikológus. Az iszap lúgos vegyhatása sokkal jobban károsítja a bőrt, mintha savas lenne. A bőrrel érintkezve a zsírok elszappanosodnak, és az iszap fájdalmasan kimarja a bőrt. Ráadásul a sérült bőrön a fémek sokkal jobban felszívódnak, így a vérkeringésbe jutva véralvadási zavarokat vagy a vörösvérsejtek szétesését okozhatják, ami végül veseelégtelenséghez vezet.


"Jelen pillanatban még nem annyira veszélyes az iszap, mivel folyékony állapotban a toxikus anyagok nem jutnak a levegőbe. Most gipsszel vagy ecetsavval kellene feltakarítani az iszapot, mert ha később poros állagában próbálják meg összelapátolni, a mérgező anyagok a levegőbe jutva sokkal jobban károsítják a szervezetet: a tüdőbe jutva krónikus fémmérgezést okoznak" - állítja a szakértő. Ezek miatt még kérdéses, hogy később le kell-e zárni a területet - attól függ, hogy mennyire lehetséges egyáltalán megtisztítani ettől a mérgező iszaptól a házak falát, és a földet.