Rekordösszegű büntetést fizethet az Apple

Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság szerint az Apple megsértette egy másik cég szabadalmait: ha a döntés jogerőre emelkedik, a számítógépgyártó az ország történetének egyik legmagasabb összegű kártérítését fizetheti ki.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint egy texasi bíróság október elsején a Mirror Worlds nevű társaságnra kedvező döntést hozott, amely azzal vádolta meg az Apple-t, hogy az jogtalanul használta fel az előbbi cég dokumentummegjelenítési technológiáját operációs rendszerének Spotlight, Cover Flow és Time Machine funkcióiban.

A felperes szerint az Apple négy szabadalmát sértette meg, a bíróság azonban ebből csak hármat talált bizonyítottnak, melyekért egyenként 208,5 millió dolláros, azaz összességében 625,2 milliárd dolláros, vagyis mintegy 124 milliárd forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezte a céget - bár ez még nem emelkedett jogerőre. Ez minden idők egyik legmagasabb, szabadalomsértésért kirótt kártérítési összege lehet, bár a Johnson & Johnson cég tavaly ennél is magasabb, 1,67 milliárd dolláros összeget kasszírozott be az Abbott Laboratories nevű biotechnológiai cégtől. Ugyanakkor az Apple jogi képviselői beadványukban a bírót a végső döntés meghozatalának elhalasztására kérték arra hivatkozva, hogy az érintett három szabadalomból kettő ügyének folyamatban lévő orvoslását elvégezhessék.

Ha ezt sikerül elérnie a cégnek, csak a 208,5 millió dolláros kártérítést, vagyis a fent említett összes harmadát kell majd kifizetnie a Yale egyetem egyik számítástechnikai professzora által alapított cégnek, amely 2008-ban indított pert az Apple ellen.