Vágólapra másolva!
Az Új Széchenyi terv prioritásként említi az ásványvíz-ágazat fejlesztését, mivel a természetes ásványvíz évszázadok óta ismert hungarikum, amelynek védelmét a közeljövőben kiemelt feladatnak kell tekinteni - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden
Vágólapra másolva!

Kedden az ásványvíz helyzetéről tartottak konferenciát, amelyen a tárca közleménye szerint lehetőség nyílt a magyarországi és külföldi szakemberek, piaci szereplők és a jogalkotók közötti párbeszédre.

A szakmai egyeztetésen áttekintették a nemzetközi kereskedelmi, fogyasztási és szabályozási trendeket, amelyek egyre több területen érintik a magyarországi természetes ásványvizek gyártóit is.

A magyarországi ásványvíz-piacon jelenleg 35 gyártó cég van, a forgalmazott márkák száma megközelíti az ötvenet. Magyarországon jelenleg mintegy 130 elismert ásványvíz kút található.

Fontos feladat a palackozott vizek és italok elhasznált csomagolóanyagainak újrahasznosítása, valamint a termékdíj szabályozásának módosítása - idézi a közlemény Kardeván Endrét, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárt.

Magyarországon az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás a rendszerváltozás óta évente folyamatosan 20-30 százalékkal nőtt, mára eléri az évi fejenkénti 110 litert, míg az európai átlag ennél nem sokkal több, 130 liter fejenként évente.