Szőlőtelepítési jogot árul a hivatal

Vágólapra másolva!
Öt ezer hektárnyi területre árul szőlőtelepítési jogot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), hektáronként 20-150 ezer forintért.
Vágólapra másolva!

Maximum 150 ezer forintos hektáronkénti áron vehet a tulajdonosi jogokat gyakorló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) szőlő-újratelepítési jogot, aki szőlőt szeretne telepíteni - hívja fel az érintettek figyelmét a Magyar Agrárkamara (MA) legfrissebb tájékoztatójában. Az érdeklődők ez év végéig juttathatják el igényeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Minimum 20 ezer, maximum 150 ezer forintba kerül egy hektárnyi borszőlő újratelepítési joga. Ez mintegy 5 ezer hektárnyi területre vonatkozik. A jogosultság három évig használható fel. Minderről a napokban tett közzé közleményt az MVH - jelzi a köztestület.

Előfordulhat azonban olyan speciális eset is - ilyen például a fiatal gazdálkodók segítése -, hogy nem kell fizetni az újratelepítési jogért. Ez esetben a kérelemhez csatolni kell a fiatal gazda támogatási határozatot, vagy kizárólag a forráshiány miatti elutasításról szóló döntés másolatát kell mellékelni. Azoknak, akik most vásárolnak újratelepítési jogot, legkésőbb két borpiaci év végéig kell elvégezniük a borszőlő-telepítését. A vásárolt jog egyébként nem átruházható.