Ismét az árfolyamháborútól óvott az IMF vezetője

Vágólapra másolva!
Pár napon belül másodszor beszélt arról a Nemzetközi Valutaalap első embere, hogy a kibontakozóban lévő árfolyamháború veszélyezteti a gazdasági növekedést. Dominique Strauss-Kahn szerint ha a világ országai együttműködnének makorgazdasági kérdésekben, mindenki jól járna.
Vágólapra másolva!

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója pénteken Washingtonban arra intette a világ pénzügyminisztereit, hogy ne használják fegyverként az árfolyam-politikájukat.

Strauss-Kahn felhívta az IMF és a Világbank kétnapos őszi közgyűlésére 187 országból összegyűlt kormányzati gazdasági vezetők figyelmét, hogy a világgazdaság még mindig azzal küszködik, hogy kiemelkedjen a második világháború befejezése óta bekövetkezett legsúlyosabb válságából, és hogy a jövő még mindig "nagyon bizonytalan."

Megismételte azt a csütörtökön elhangzott megállapítását, hogy a növekedés visszatért, de az még mindig törékeny és egyenetlen. A vezérigazgató különösen veszélyesnek ítélte azt a lehetőséget, hogy megszűnik az országok közötti együttműködés és hogy árfolyamháború robban ki közöttük. Azt mondta, ha lenne kooperáció, az az elkövetkező öt évben 2,5 százalékpontos pluszhoz segítené a gazdasági növekedést - jelentette a Dow Jones hírügynökség

Az Obama-kormányzat az elmúlt napokban megpróbált fokozott nyomást gyakorolni Kínára annak érdekében, hogy az engedje emelkedni a jüan árfolyamát a dollárral szemben. A közelmúltban több ország, egyebek között Japán, Brazília és Dél-Korea hozott a valutáját gyöngítő intézkedéseket az export fellendítése érdekében. (Erről bővebben itt olvashat.)

Strauss-Kahn szerint súlyos hiba volna, ha az országok az árfolyamok leszorításával ösztönöznék a kivitelt. Mint mondta, az együttműködés hiánya akadályozza a világgazdaság talpra állását és a munkakelyteremtést. Rámutatott, hogy 2007, vagyis a recesszió kezdete óta 30 millió állás szűnt meg a világon.

A közgyűlésen Magyarországot IMF és világbanki kormányzói minőségében Matolcsy György képviseli. A magyar delegáció tagja Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is.