Vágólapra másolva!
Összesen 19 Eb-selejtezőt rendeztek pénteken, és bár a nagyágyúk közül Anglia és Franciaország sem lépett pályára, így is akadt néhány rangadó. A magukra találó portugálok otthon legyőzték Dániát, a németek pedig idegenbeli környezetnek megfelelő hazai pályán verték a törököket.

A játéknap leginkább várt 90 perce a Németország-Törökország összecsapás volt, de nem csak azért, mert Berlinben az A csoport két legerősebb válogatottja találkozott. Az elmúlt hetekben Thilo Sarrazin német politikus könyve miatt ismét fellángolt Németországban a muzulmánokkal kapcsolatos integrációs vita, és ez külön pikantériát adott az egyébként is mindig feszültségekkel teli párosításnak.

A német újságok a találkozót megelőző napokban gyakran hasonlították össze Mesut Özilt, illetve az Altintop testvéreket, Hamitot és Halilt: Özil török származásúként a német válogatottat választotta, míg a szintén Németországban született és ott nevelkedett Altintop-fivérek a török nemzeti csapatban játszanak. A német szövetség ráadásul egy furcsa döntéssel fokozta a feszültséget: a fővárosba vitte a meccset, ahol többszázezer török él, és ezzel gyakorlatilag biztosította, hogy a lelátón a vendégeknek legalább annyi (ha nem több) szurkolójuk legyen, mint a hazaiaknak.

Magukra találtak a portugálok

Mindez hallható is volt a mérkőzés alatt, hiszen Özilt a lelátó török érzelmű része szinte végig kifütyülte. A középpályás nemes bosszút állt, hiszen ő szerezte a hazaiak második gólját, majd a találatot követően demonstratív jelleggel szinte semmilyen gólörömöt nem mutatott. A másik oldalon éppen Hamit Altintop előtt adódott a legnagyobb lehetőség, azonban próbálkozását Manuel Neuer nagy bravúrral hárította. A németek végül viszonylag simán nyertek 3-0-ra, és a másik két gólt Miroslav Klose szerezte, aki a válogatottban szinte képtelen hibázni. Három Eb-selejtező alatt már ötször volt eredményes, miközben a Bayernben ebben a szezonban hét bajnokin egyszer sem talált be.

Klosénak ez volt a 104. mérkőzése a válogatottban, és ezzel megelőzte Franz Beckenbauert az örökranglistán. A csatár a mérkőzést követően kiemelte a drukkerek támogatását. "Köszönetet kell mondanom a szurkolóinknak, mert az ismert körülmények ellenére is fantasztikusan támogattak minket. Az első két gól után már csak az ő hangjukat lehetett hallani" - mondta a támadó, akinek a lefújást követően az öltözőben a német kancellár, Angela Merkel személyesen is gratulált.

A H csoportban is rangadóra került sor, és a portugáloknak sikerült valamelyest javítaniuk a helyzetükön azzal, hogy hazai pályán legyőzték Dániát - ez a vb-selejtezők során nem sikerült Ricardo Carvalhóéknak. A portugál kispadon a menesztett Carlos Queiroz helyét Paulo Bento foglalta el, aki remekül debütált, elvégre csapata lendületesen és jól játszott, köszönhetően elsősorban Cristiano Ronaldónak és Naninak. Utóbbi két gólt szerzett, a Real Madrid sztárja pedig egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a diadalhoz.

Paulo Bento annyiban módosított a taktikán, hogy a két szélsőt teljesen feltolta, így a csapat nem 4-2-3-1-et, hanem 4-3-3-at játszott, és a csatártrió (amelyet a két gólszerzőn kívül Hugo Almeida alkotott) tagjai rendkívül sokszor cseréltek helyet. A fő probléma azonban eddig sem a játéktudással volt, amit a nyilatkozatok is tükröznek. Cristiano Ronaldo és Nani is azt emelte ki a lefújást követően, hogy a játékosok remekül érzik magukat Paulo Bento irányítása alatt. "Boldogok vagyunk, és ez meglátszik a pályán" - hangsúlyozta például Cristiano Ronaldo. A portugáloknak mindenesetre nehéz dolguk lesz, ha utol akarják érni a csoportelső Norvégiát, amely a hét végén idegenben nyert Ciprus ellen, és százszázalékos teljesítménnyel áll az élen.

Labda helyett szögletzászló

Olaszország mérlege viszont már nem tökéletes, a válogatott két győzelem után ugyanis pontot veszített Észak-Írországban. A mérkőzés irama és a helyzetek száma alapján meglepő, hogy a meccs gól nélkül ért véget, és nehéz lenne eldönteni, hogy az eredménnyel melyik fél lehet elégedettebb.

A hazaiak a klasszikus brit stílusnak megfelelően rengeteg előreívelt labdával és beíveléssel operáltak, amivel zavart is tudtak kelteni az olasz védelemben, azonban középcsatáruk, David Healy a legnagyobb helyzetet is kihagyta. A támadó, aki a válogatott gólrekordere, immár két éve, 14 mérkőzés óta képtelen betalálni a címeres mezben. De a csatároknak a másik oldalon sem nagyon ment a játék: az olaszok 4-3-3-as felállással kezdtek, azonban a szünetben Cesare Prandelli módosított azzal, hogy Simone Pepét hátravonta a középpálya jobb oldalára. Pepe itt sem villogott, mint ahogyan Marco Borriello sem remekelt, ő hagyta ki a vendégek legnagyobb ziccerét. Gól tehát nem született, viszont ezen a mérkőzésen történt a játéknap alighanem legviccesebb jelenete: a hazaiak középpályása, Steven Davis a hajrában egy kisszögletet akart elvégezni, de nagy igyekezetében a szögletzászlót találta el.

A csoportban tovább bonyolódott a helyzet azzal, hogy a szerbek nagy meglepetésre hazai pályán kikaptak Észtországtól. Szerbia az előző két találkozóján négy pontot szerzett, de a Szlovénia elleni hazai döntetlent követően menesztették Radomir Anticot, akinek helyére Vladimir Petrovic került. Az új szövetségi kapitány debütálása rosszul sikerült: a szerbek ugyan a második félidőben megszerezték a vezetést, ám Észtország két távoli lövéssel fordított. Az első észt gólt a nyáron a Győrből a Middlesbrough-ba igazolt Tarmo Kink szerezte, aki alaposan meglepte a hazai kapust, Vladimir Stojkovicot - akit a szerb drukkerek Crvena Zvezdának szorító szekciója folyamatosan fütyült, köszönhetően annak, hogy a nyáron külföldről hazatérve a Partizanba igazolt. Petrovicot az eredmény látszólag nem rázta meg különösebben. "Van ilyen. A következő meccsünkön Olaszország ellen mindent meg kell tennünk, hogy javítsunk" - nyilatkozta.

Működött a spanyol B terv

A szerbek hazai vereségénél csak Szlovákia jereváni kudarca volt meglepőbb, elvégre északi szomszédunk korábban Moszkvában is nyerni tudott, erre most vereséget szenvedett Örményországtól. A szünetben még 1-1 volt az állás, de a második játékrészben a hazaiak további két góljára a szlovákoknak már nem volt válaszuk. "A vereség az én hibám" - jelentette ki a lefújást követően a szlovák szakvezető, Vladimír Weiss, aki valószínűleg nem örült annak, hogy Oroszország elhozta a három pontot Írországból.

A csoport ezzel rendkívül kiegyenlítetté vált, hiszen a szlovákoknak, az íreknek és az oroszoknak is hat-hat pontjuk van. A favoritok közül Németország mellett Spanyolország nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt, az aktuális világ-és Európa-bajnok otthon 3-1-re nyert Litvánia ellen. Vicente del Bosque csapatát kicsit féltették a találkozótól, hiszen a spanyol Xavi és Xabi Alonso nélkül játszottak, ám kiderült, hogy az együttesnek erre az esetre megvan a B terve. A szakvezető 4-4-2-es taktikával küldte pályára együttesét, a csatársorban David Villa társa Fernando Llorente volt, és a baszk támadó fejjátéka gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát. Az Athletic Bilbao klasszisa mindkét találatát fejjel szerezte, bizonyítva, hogy a spanyolok nem csak a sokak által csodált, rengeteg apró passzra épülő játékot tudják nyújtani.