Vágólapra másolva!
1997-ben ezen a napon, október 11-én játszották a Finnország-Magyarország vb-selejtezőt, amelyen a finnek a 62. percben szereztek vezetést, és egészen a 92. percig 1-0 volt a meccs, amikor a hazaiak egy nevetséges öngólt lőttek, így Csank János csapata vívta ki a pótselejtező lehetőségét.

A magyar válogatott a csoport második helyén állt, ami a pótselejtező lehetőségét jelentette. A harmadik selejtezőcsoportban az utolsó forduló előtt a már biztos vb-résztvevő Norvégiának húsz, Magyarországnak tizenegy, Finnországnak tíz, Svájcnak hét, Azerbajdzsánnak pedig három pontja volt. A hazaiak számára csak a győzelem volt az elfogadható eredmény, míg Csank János csapata már egy döntetlennel is versenyben maradhatott.

A szakadó esőben lejátszott mérkőzésen a magyarok kezdtek jobban, a finnek csak a félidő felétől kerültek némi mezőnyfölénybe, ám nagyobb helyzetet akkor is a mieink hagytak ki, a huszadik percben Kovács Zoltán öt méterről a kapu mellé pöckölt.

A második játékrészben az északiak kerültek fölénybe, az ötvenötödik percben Reini fejesét Sáfár óriási bravúrral tolta kapufára, ám hét perccel később már tehetetlen volt a Casino Salzburg kapusa: egy szögletrúgást követően Sumiala talált a kapujába.

Az ítéletidő ellenére tombolt a stadion, hiszen az 1-0-val a finnek megelőzték volna Magyarországot. A dán szövetségi kapitány, Richard Möller-Nielsen további támadásokra buzdította játékosait, akik mentek is előre becsülettel, előbb Sumiala, majd Litmanen lövésénél védett Sáfár.

Csank János mindent megpróbált az egyenlítés érdekében, az utolsó félórában pályára küldte Illés Bélát, Horváth Ferencet és Dombi Tibort, de ez sem segített a magyar válogatott támadójátékán. Amikor pedig már mindenki a hármas sípszót várta, csoda történt. Egy szögletet követően Hyypiä kétségbeesetten menteni akart, de Oroszt találta el. Az MTK csatáráról a finn kapu felé pattanó labdát Mahlio próbálta meg kivágni, de pont az előtte bukdácsoló Moilanent találta el, akinek a hátáról a kapuba vánszorgott a labda.

Az 1-1-es döntetlen pedig azt jelentette, hogy a csoport második helyén Magyarország végzett, így a Csank-csapat játszhatott pótselejtezőt - amelyen aztán Jugoszlávia összesítésben 12-1-re diadalmaskodott.

A finn futballtörténelem legjobb játékosa, Jari Litmanen másfél hónapja az [origo]-nak azt mondta: a tizenhárom évvel ezelőtti öngól még mindig kísérti.

Vb-selejtező:
Finnország - Magyarország 1-1 (0-0)
1997. október 11., Helsinki, Olympic-stadion, 31 617 néző
vezette: Heynemann (német).
Finnország: Moilanen - Tuomela, Ylönen, Hyypiä, Reini, Mahlio, Litmanen, Valakari, Koskinen (Rissanen, 82.), Sumiala (Johansson, 89.), Paatelainen. Szövetségi kapitány: Richard Möller-Nielsen.
Magyarország: Sáfár - Sebők V., Lőrincz, Keresztúri, Mracskó, Nyilas (Horváth F., 67.), Halmai, Lipcsei, Egressy (Dombi, 81.), Kovács Z. (Illés, 57.), Orosz. Szövetségi kapitány: Csank János.
gól: Sumiala (62.), illetve Moilanen (92. - öngól).

Finn kommentárral: