Nem aggódnak a magyar infláció miatt a londoni elemzők

Vágólapra másolva!
Az MNB-nek "nem kell aggódnia" az infláció miatt, és jóllehet kamatcsökkentésről egyelőre nem lehet szó, de jelenleg kamatemelés sem szükséges - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a citybeli konszenzusnál valamivel alacsonyabb szeptemberi inflációs adatok keddi ismertetése után.
Vágólapra másolva!

Az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban 3,8 százalékra emelkedett az augusztusban mért 3,7 százalékról. Az előzetesen kérdezett nagy londoni befektetési és elemző házak prognózisainak átlaga 3,85 százalék volt, de az előrejelzések között 4,2 százalékos is szerepelt.

A keddi adatismertetés után Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni befektetési tanácsadó csoport vezető felzárkózó piaci közgazdásza azt mondta: a magyar gazdaság növekedése továbbra is "meglehetősen lanyha", a munkapiacon sincs jele érdemi fordulatnak, így a béroldali inflációs nyomás sem erősödik. Shearing szerint mindez valószínűleg a következő 12-18 hónapban is így marad, és az éves infláció 2011 elején jó eséllyel a 3 százalékos cél közelébe süllyed. Ezért a jegybanknak az infláció miatt "nem kell aggódnia", és jóllehet a kamatcsökkentés jelenleg "valószínűleg nincs napirenden", de ugyanígy kamatemelés sem várható. A Capital Economics vezető közgazdásza a belátható előrejelzési távlatban nem számít az MNB-alapkamat módosulására.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek keddi kommentárja szerint sem várható az idén MNB-kamatemelés. A cég szakértői szerint ugyanakkor a kamatcsökkentési ciklus folytatása előtt is "meglehetősen magasak az akadályok". Jegybanki enyhítést a JP Morgan citybeli elemzői 265 forint körüli tartós euróárfolyam esetén tudnak elképzelni. A ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB következő lépése kamatemelés lesz, de a cég londoni elemzői jelenleg ezt is csak 2011 második felére valószínűsítik.