A profitéhség áldozatává válnak adataink

Vágólapra másolva!
Komoly a veszélye annak, hogy a felhasználók személyes adatai a vállalatok profitéhségének áldozatává válnak, hívta fel a figyelmet a British Telecom műszaki vezetője.
Vágólapra másolva!

Bruce Schneier az RSA biztonsági konferencián beszélt Londonban, ahol elmondta, már jó ideje jósolják a magánélethez való jog halálát, ám a gyors technológiai fejlődés még a korábbinál is nagyobb fenyegetést jelent arra - számolt be a BBC. Schneier szerint a törvényalkotók dolga lenne, hogy fenntartsák a személyes adatok védelmét. "Csak azért, mert egy technológia létezik, még nem szükségszerű, hogy megsértsük vele az emberek magánszféráját".

A BT műszaki igazgatója szerint az utóbbi években jelentősen csökkent az adattárolás és a számítási kapacitás költsége: míg korábban egy-egy postafiókban legfeljebb néhány levelet tartottak meg a felhasználók, most akár több évre visszamenőleg elmentik üzeneteiket. Az, hogy a korábban publikált tartalmakat sokszor nem lehet utólag eltávolítani, semmi nem válik feledésbe, valószínűleg teljes egészében megváltoztatja majd a társadalmakat - véli Schneier.

A szakember szerint mostanra mindenkinek saját magának kell megvédenie privacy-jét, ez a feladat az átlagember számára azonban még meglehetősen szokatlan. A közösségi szájtokon sok esetben olyan alapértelmezett adatvédelmi beállításokat ajánlanak a felhasználóknak, amelyek nem védik megfelelően adataikat, viszont az üzemeltető cégek vagy hirdetőik érdekeinek megfelelőek. Bár az adatkezelés általában nem zajlik törvénysértő módon, a problémát az okozza, hogy az adatvédelmi előírások nem tudják tartani a lépést a rendkívül gyors technikai fejlődéssel.