A telefonokat is támadták a milliókat lopó hackerek

Vágólapra másolva!
Egy régi támadási mód újragondolásával szereznek sok pénzt a banki tranzakciókat, tőzsdei számlákat megcsapoló hackerek. A bűnözők a bankok telefonvonalainak túlterhelésével akadályozzák meg a lebukást.
Vágólapra másolva!

A webszervereket megállásra kényszerítő túlterheléses támadásokat ültették át a telefonok világába a hackerek - állítja a Wall Street Journal. Korábban ezeket a DOS-nak nevezett támadásokat arra használták, hogy a szerver felé irányított kérések millióival weboldalakat tegyenek elérhetetlenné, ma viszont a telefonközpontokat vették velük célba a hackerek.

A trükk a maga egyszerűségében zseniális: a bankok a gyanúsnak ítélt tranzakciók engedélyezése előtt megpróbálják felhívni az ügyfeleiket. A jóváhagyás megszerzésében akadályozták meg a pénzintézeteket úgy, hogy az ügyfelek telefonközpontjait folyamatosan hívásokkal bombázták. A telefonos támadáshoz sem kell más, csak szerverek. A hacker akció megkezdésekor a kiberbűnözők előbb a tárcsázóprogramokat indítják el, csak utána fognak hozzá a bankszámlák kifosztásához.

Gyanús, ha folyamatosan csörög a telefon

A módszerről egy nagy, nemzetközi kiberbűnöző banda lebuktatása közben szereztek tudomást a hatóságok. Az Egyesült Államokban, Angliában, Hollandiában és Ukrajnában működő csoport több mint hetven millió dollárt rabolt össze a lopott jelszavakat felhasználását és a telefonokat megbénító támadásokkat kombináló módszerrel.

Az ügyben nyomozó, és a tetteseket rács mögé juttató FBI szerint a telefonos támadás hetekig tartott. Több cég arra kényszerült, hogy kihúzza készülékeit, vagy új számot kérjen a szolgáltatótól.