A Big Mac szerint a svájci frank a világ legdrágább devizája

Vágólapra másolva!
Az Economist Big Mac indexe alapján a svájci frank a világ legdrágább devizája, a túlértékeltség több mint 80 százalékos a dollárhoz képest.
Vágólapra másolva!

Kínában, illetve azon belül is Pekingben és Sendzsenben a McDonald's Big Mac szendvicse 14,50 jüanba kerül, ami 2,18 dollárt jelent, miközben az Egyesült Államokban az átlagár 3,71 dollár. Ez azt jelenti, hogy a kínai jüan ezzel a világ egyik legalulértékeltebb devizája - derül ki az Economist legfrissebb Big Mac indexéből, amely azt vizsgálja, hogy hol mennyibe kerül a mindenhol ugyanazon alapanyagokból készült szendvics.

Az index azon alapul, hogy az árfolyamoknak elvileg tükröznie kellene a belföldi árszinteket, azaz a devizapiaci áraknak és a pénz belső vásárlóértékének nem szabadna eltérnie egymástól. A szendvicsek árából az következik, hogy egy jüannak 0,26 dollárt kellene érnie, nem pedig 0,15 dollárt, amennyibe valójában került - a kínai deviza alulértékeltsége tehát 40 százalékos a dollárhoz képest.

Brazília pénzügyminisztere Guido Mantega a múlt hónapban jelentette be, hogy országa könnyen a most kialakulóban levő valutaháború egyik kárvallottja lehet - az kétsébgtelen, hogy az Economist szerint egy brazil Big Mac 5,26 dollárnyi reálba kerül, ami arra utal, hogy a brazil pénz 42 százalékkal túlértékelt.

Az index szerint az euró 29 százalékkal van túlértékelve, a magyar devizahitelesek szempontjából kiemelkedő jelentőségű svájci frank pedig több mint 80 százalékkal - ezzel a frank a világ legdrágább devizája. A japán jen túlértékeltsége 5 százalékos.