Költségvetési Tanács: az ágazati különadó félezer milliárdot hoz 2010-2012 között

Vágólapra másolva!
Az egyes ágazatokat terhelő különadó parlamenti elfogadásának teljes hatásaként a költségvetés 2010-2012 között 494 milliárd forint bevételhez jut, a GDP-re idén semleges, jövőre 0,1 százalékos negatív, 2012-ben ismét semleges hatása lesz - áll a Költségvetési Tanács (KT) elemzésében.
Vágólapra másolva!

A számítások szerint a három ágazatra (bolti kiskereskedelem, távközlés, energiaellátók) kivetetett különadó idén 161,5 milliárd forinttal, 2011-2012-ben 171-189 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. (A költségvetési hatás 2013-ban is jelentkezik: 2,1 milliárd forint bevételt jelent.)

Ugyanakkor számolni kell közvetett hatással is - a különadók költségként való elszámolhatóságával - amely a társasági adóbevételek 15 milliárd forintos csökkenésében jelenik meg az érintett időszakban - áll az elemzésében. A KT véleménye szerint a különadók fogyasztókra történő áthárítása viszonylag korlátozott. Az intézkedések némiképp csökkentik a lakossági fogyasztást és emelik az árakat, illetve késleltetik a beruházásokat. Ezek a hatások összességében kismértékben növelik a fogyasztási típusú és munkát terhelő adókból és járulékokból származó költségvetési bevételeket.

A törvényjavaslatnál figyelembe kell venni, hogy a különadó javítja az államháztartás finanszírozási pozícióját, amely javíthatja a piaci hitelességet és a kamatprémium csökkenésén keresztül közvetve mérsékelheti az adósságszolgálatot - rögzíti elemzésében a Költségvetési Tanács.