Coface: Hiába emelkedik a cégcsődök száma, nem tisztul a piac

Vágólapra másolva!
Lassuló mértékben ugyan, de tovább növekedett a cégek fizetésképtelenségi mutatója az előző év azonos időszakához képest - írta a Coface Hungary közleményében. A leginkább kockázatos iparágak az építőipar és a kis, illetve nagykereskedelem.
Vágólapra másolva!

Az első kilenc hónapban 270 cég ment csődbe, 13 258-at számoltak fel, illetve 10 848 cégnél indult végelszámolás, ami több mint 2009 azonos időszakában. A Coface mégis azt a következtetés vonja le, hogy nem történt meg a piacok tisztulása.

Kárpáti Gábor a Coface Hungary ügyvezetője szerint nem emelkedett extrém módon a felszámolási eljárások száma, hanem most már csökkenő tendenciát mutat a növekedés. "Azt is mondhatnánk, hogy ha a válság nem következett volna be, ezek a számok már javuló tendenciát is mutathatnának. Kárpáti úgy véli " Sokkal több szereplőnek kellett volna igazából eltűnnie". Nem következett be egy olyan megtisztulási folyamat, amelynek eredményeként a tőkeerős cégek számára a válság utáni kilábalás egyértelműbb és gyorsabb lehetne.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek - írta a Coface. Az eljárások nagy százalékát (19 százalék) építőipari cégek ellen kezdeményezték az év első kilenc hónapjában. "Az építőipar teljesítménye újabb és újabb mélypontokat ér el Magyarországon, aminek egyrészről a magánberuházások alacsony szintje az oka, másrészről pedig az, hogy 2010-ben még a korábbi évekhez képest is kevesebb infrastrukturális beruházás indult" - mondta Kárpáti Gábor.

A fizetésképtelenségi eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási és a turisztikában tevékenységet folytató vállalkozások vannak még nagy számban, ami szinte egy az egyben megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával. Az előző évekkel ellentétben 2010 első három negyedévében a gépjárműiparban tevékenykedő cégek száma is magas volt a fizetésképtelenné váló cégek között.

A Coface szerint a kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot (az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával) vizsgálva látszik, hogy évek óta nem történik érdemi változás a kockázati rangsorban. Élen a nagykereskedelem, amelyet a textilipari, valamint építőipari tevékenységet folytató vállalatok követnek de az országos átlag felett található számos más ágazat is, mint például a fuvarozás, a gépjárműipar, a turizmus és vendéglátás, vagy a faipar.

Az eljárási arányok változását figyelve kiderül, hogy a leginkább a gépiparban tevékenykedők (43,61 százalék növekedés) valamint az ingatlangazdálkodók (37,11 százalék) körében romlott a mutató egy esztendő alatt. Mivel a hazai gépipar teljesítményt főképp nagy, nemzetközi cégek határozzák meg és összességében a benne szereplő cégek száma alacsony, a magas csődhányad nem befolyásolja érdemben az országos értékeket. Azonban az ingatlangazdálkodókat egyértelműen a válság küldte padlóra. A drasztikusan visszaeső ingatlanfejlesztések és beruházások valósan tükrözik az aktuális válsághelyzetet, mindemellett az évek óta pangó irodapiac önmagában is az ingatlangazdálkodók mélyrepülését eredményezi.