Las Vegasban még a zombik is mulatnak

Vágólapra másolva!
Mi történne akkor, ha Kína atombombákkal rombolná le az Egyesült Államokat? Las Vegas még a mutánsok és a földalatti bunkerekben tengődő túlélők számára is a szórakozás központja marad, legalábbis a Fallout New Vegas című videojáték története szerint. Bár a játék bővelkedik  szétlőtt fejekben, cafatokra robbantott szörnyekben és még prostituáltak is szerepelnek benne,  kifejezetten sok gondolkodást igényel, nem elég össze-vissza lövöldözni a bűn városában.
Vágólapra másolva!

A Fallout: New Vegas ugyanis nem lövöldözős, hanem szerepjáték, bár annak új generációs fajtájából való, amelyben már nem unalmas, körökre osztott, pontszámokon alapuló küzdelmekre kell számítani, hanem jócskán tömve van akcióval. Lehet benne akár az fps-játékokból ismert módon is harcolni, de ha szükség van rá, a küzdelem bármikor kimerevíthető, és bevethetők a speciális képességek. Azt, hogy hibrid módszer alkalmazásával a mai játékosokkal is meg lehettetni a vontatottnak, bonyolultnak tűnő szerepjátékokat, egy másik sikeres játék, a Mass Effect is jól példázza.

Míg a Fallout két évvel ezelőtt megjelent előző, harmadik részében Washingtont és Pittsburghöt lehetett bejárni, a legújabb rész Las Vegas jövőbeli változatába, New Vegasba és környékére kalauzolja a játékost. A New Vegas bevezető videójában a futárként dolgozó főszereplőt éppen fejbelövik, szerencséjére azonban az utolsó pillanatban megmenti egy robot, aki egy közeli porfészek orvosához szállítja őt. Bár a doktor kezelésének hála a főhős megmenekül, emlékeit elveszti, ezért a játékosnak kell kiderítenie, kik és miért akarták meggyilkolni őt, s persze bosszút is kell állni rajtuk.

A Fallout: New Vegas bemutatója
.
Tákolt fegyverek és komoly döntések

Egy átlagos akciójátékban többnyire A pontból B pontba kell eljutni, útközben pedig mindenkit cafatokra lőni a rendelkezésre álló fegyverekkel. Nem így a New Vegasban, ahol már induláskor komoly döntéshelyzetbe kerül a játékos: vajon a helyi lakóknak, vagy a környéken tevékenykedő bűnbanda tagjaival társuljon? Nem mindegy, mit választ, ha a lakóknak segít, olcsóbban tud vásárolni a boltban, talált tárgyait pedig magasabb áron tudja elpasszolni, viszont a gengszterek mindenhol vadászni fognak rá.

A meghozott döntések gyökeresen megváltoztatják a történetet, nem csupán arról van szó, hogy ugyanahhoz az eseményhez más úton lehet eljutni, hanem a befejezés is teljesen eltérő lehet. Szerepjátékról lévén szó, a főszereplő képességei is folyamatosan fejlődnek: például egyre több zárt ajtót vagy széfet tud kinyitni, egyre komolyabb fegyvereket tud kezelni, és olyan ellenfelekkel is képes megbirkózni, amelyek korábban mindig likvidálták.

Forrás: [origo]

Számtalan módon lehet tapasztalati pontot gyűjteni, többek közt a nukleáris apokalipszis utáni Nevada hatalmas bejárható területen kószáló mutánsok, és az ott portyázó rablók elpusztításával, valamint a különféle feladatok, küldetések teljesítésével. A felszereléseket, páncélokat, és fegyvereket karban kell tartani, meg kell javítani, ha ezeket a teendőket a játékos egymaga elvégzi, további tapasztalati pontokkal gazdagodhat.

Nem egy hétvégés játék

Emellett ráadásul a legkülönfélébb felszerelések összeszerelésére, valamint elfogyasztható italok és ételek összekotyvasztására is lehet vállalkozni, ezzel nem csupán pénzt lehet spórolni, illetve keresni, de tapasztalattal is lehet gazdagodni. Az ételekhez és italokhoz a leölt mutáns állatok húsa, illetve a pusztában összegyűjthető virágok szolgálnak alapanyagul, hosszú órákat lehet eltölteni csak ezeknek a hozzávalóknak a gyűjtögetésével.

A New Vegas legnagyobb erénye, hogy elképesztő mennyiségű tennivalóval szolgál: a fő és mellékküldetéseken kívül opcionális feladatokat is el lehet végezni, az elhagyatott helyszínekről begyűjtött tárgyakkal kereskedve tetemes összegekre lehet szert tenni - természetesen ezt a kaszinókban különféle szerencsejátékokon el is lehet játszani, de meg is lehet sokszorozni. A Fallout: New Vegas nem olyan egy hétvégés játék, mint mondjuk a Mafia 2, akár 50-60 órát is eltölthet vele a játékos, de az eltérően alakítható sztorinak köszönhetően az újrajátszásnak is van értelme.

A grafika megkopott, az élmény nem

A játékmenet nem sokat változott a Fallout 3-hoz képest, ez akár csalódást is jelenthetne a szerepjátékosok számára, de a majdnem tökéletes recepten felesleges lett volna túlságosan nagyot változtatni. A hardverkövetelmény nem túl magas, azon a gépen, amin a 2008-ban megjelent előd futott, probléma nélkül fut a folytatás is, ez persze azt is jelenti, hogy a grafika minősége sem sokat változott. Sajnos, egyelőre még ismeretlen okokból néhány konfiguráción furcsa problémák, és hibák jelentkezhetnek. Az [origo] tesztelője nagyjából 30 órát töltött el New Vegas környékét járva, és csak pár kisebb hibával találkozott eközben, a fejlesztő pedig közölte, hogy már készül a javítás ezekhez.

Forrás: [origo]

A negatívumok ellenére a Fallout: New Vegas kiemelkedő játék, köszönhetően főleg az izgalmas történetnek, a magával ragadó hangulatnak, a szerteágazó, változatos küldetéseknek, és különösképp a döntések erejének. A játék PC-re 11 ezer forint körüli összegért vásárolható meg, a Fallout 3-mal együtt viszont akciósan 12 ezer forintért elvihető, Xbox 360-as és PlayStation 3-as verziója 13 ezer forint körüli összeget kérnek a boltokban.