Idén jobb karácsonyra számítanak a kereskedők

Vágólapra másolva!
Nagyobb év végi forgalomra számítanak a kereskedők a tavalyinál. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra alapozza derűlátását, hogy a második félévben megállt a forgalom visszaesése, s nőttek a reálkeresetek.
Vágólapra másolva!

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra számít, hogy az év végén a tavalyinál többet költenek a vásárlók az üzletekben, szolgáltató helyeken, miután a legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják: megállt a kiskereskedelmi fogyasztás korábbi visszaesése. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene augusztusban 0,6 százalékkal maradt el a júliusi szinttől, amikor négy havi csökkenés után először nőtt 1 százalékkal. A kiskereskedelmi forgalom volumene az idén júliusban 2007 márciusa óta először nőtt: a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban nem folytatódott ez a növekedés, de éves összehasonlításban szinten maradtak az eladások.

Az OKSZ közleménye kiemeli, hogy júliust követően már a második hónapban elérte az előző évi szintet a vásárlások mennyisége, értékben pedig a 662 milliárd forintot elérő értékesítés 25 milliárd forinttal több az előző év augusztusinál. A pénztárban kifizetett áruk ellenértékét tekintve csaknem valamennyi árucsoportban többet költöttek a vásárlók, mint egy évvel korábban, a kivételek közé tartozik a ruházat, a nyári leértékelések miatt.

Az eladott árumennyiséget tekintve pedig az év végi kilátásokat előrevetítve biztató jelnek értékelik, hogy az élelmiszer értékesítésben az élelmiszer szaküzletek eladásai júliust követően ismét számottevő mértékben, 3,6 százalékkal nőttek, a tartós cikkek forgalomemelkedése pedig meghaladja a 4 százalékot. A járműeladás - ahol rendkívüli volt korábban a visszaesés - csaknem 20 százalékkal bővült augusztusban, és az üzemanyag eladások sem csökkentek összefüggésben az idegenforgalommal, és a nyári pihenéssel.

Az OKSZ értékelése szerint abban, hogy megállt a kereskedelmi forgalom visszaesése a második félévben, feltehetően szerepet játszik, hogy az ipari termelés már bővül, a reálkeresetek pedig 3,1 százalékkal emelkedtek. Feltételezésük szerint eddig a háztartások egyéb terhei - például a hitelek korábban megemelkedett törlesztő részletei, valamint a magas üzemanyagárak - gátolták a kereskedelmi fogyasztás növekedését a reálkereseteket követő mértékben. A kereskedelmi szövetség arra számít, hogy 2011-ben a személyi jövedelemadó terhek várható csökkentése, valamint a cafeteria rendszer könnyítése enyhíthetik a vásárlók eddigi óvatosságát a költekezésben.