Eladói nyomás vitte le a BUX-ot

Vágólapra másolva!
Eltérően a nyugat-európai tőzsdéktől a magyar részvénypiacon eladói hullám alakult ki, aminek következtében majdnem 2 százalékkal esett a budapesti tőzsde a hét utolsó kereskedési napján. Azt nem lehet tudni, hogy az eladók a magánnyugdíjpénztárak voltak-e.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 434,59 pontos, 1,84 százalékos csökkenéssel, 23 230,91 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,9 milliárd forint volt, a vezető részvények, és a kisebb papírok többsége is veszített értékéből az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyama 490 forinttal, 2,31 százalékkal 20 750 forintra csökkent, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 101 forinttal, 1,69 százalékkal 5.864 forintra esett, forgalmuk 12,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,68 százalékkal 584 forintra gyengült, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 900 forinttal, 1,93 százalékkal 45 700 forintra csökkent, a részvények forgalma 670,3 millió forintot ért el. Az Egis 394 millió forintos forgalom mellett 250 forinttal, 1,09 százalékkal 22 600 forintra gyengült.

Eladói hullám alakult ki a magyar részvénypiacon, eltérően a nyugat-európai tőzsdéktől, ahol nyugalom volt, és alig mozdultak el az árfolyamok az előző napi szintekről - mondta el Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója. A nyugdíjpénztári rendszer átalakításával kapcsolatos félelmek alakították a kereskedést, az erre való felkészülés okán adhattak el papírokat a befektetők - mondta a szakember. Hozzátette: azt nem tudni, hogy valóban a pénztárak voltak-e az eladói oldalon, de az átlagosnál alacsonyabb összforgalomból ítélve vélhetően nem a legnagyobb piaci szereplők voltak aktívak, és jelentős portfólió átrendezés nem történhetett. Az azonban tény, hogy néhány közepes papír piacán a szokásosnál élénkebb volt az adásvétel, és ezek jellemzően olyan társaságok, amelyekben nagyobb arányban vannak jelen belföldi intézményi befektetők - fejtette ki.

Szegner Balázs úgy vélte, amennyiben a pénztárak valóban eszközértékesítésbe fogtak, akkor ez folytatódhat, vagyis nem "egynapos a történet", ha azonban csak az ezzel kapcsolatos félelmek miatt estek az árfolyamok, akkor ez hatás hamarosan elül. Megjegyezte, hogy a nap végére valamennyire megnyugodott a hangulat, és az árfolyamok följebb jöttek a napi mélypontjukról.

A kormány döntése értelmében novembertől kezdődően 14 hónapra felfüggesztik a magán-nyugdíjpénztári átutalásokat, a havi 30 milliárd forint járulék a tagok egyéni számlája helyett az állami nyugdíjkasszába kerül.