Estére kicsit visszakapaszkodott a forint

forint, euro, euró, valutaárfolyam, devizaárfolyam, aprópénz
Vágólapra másolva!
Kedd reggeltől szinte folyamatosan gyengült a forint délutánig, estére azonban kissé emelkedett a magyar pénz árfolyama. A Raiffeisen elemzői szerint a hétfői kamatdöntés hosszabb távon gyengítheti a forintot.
Vágólapra másolva!

Kedd este hét óra előtt pár perccel 274,28 forintot ért az euró. Ez majdnem két forinttal erősebb eurót jelent a kora reggelinél, de délután 275 forint fölött is járt a közös deviza árfolyama. A dollár este 197,8, a svájci frank 200,8 forint állt.

A napot 272,4 forinton kezdte az euró, a dollárért akkor 195,1, a svájci frankért pedig 200,70 forintot kértek. Előzőeste 273,16 forinton állt az euró, a dollárt hétfőn 195,15 forinton, a svájci frankot 201,21 forinton jegyezték.

Sérülékeny a forint

A hétfői kamatdöntésen Simor András jegybankelnök elmondása szerint volt már olyan tag, aki ismét kamatemelésre szavazott. Ezt elsődlegesen a megemelkedett kockázat, valamint a különadók okozta inflációs torzulás indokolhatja - vélik a Raiffeisen bank elemzői. Megítélésük szerint a hétfői események rövid távon erősíthetik, közép távon viszont gyengíthetik a forintot.

Abban egyetértenek a svéd SEB bank elemzői is, hogy a bizonytalan gazdasági környezetben a forint továbbra is sérülékeny, azonban szerintük az euró-forint árfolyam az év végére a 270 forintos szint alá csökkenhet, 2011 végén pedig 260 forint alatt lehet - idézte a svéd bank elemzőinek véleményét a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség.

A kamatdöntés nem mozgatta meg a forintot

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak azt mondta: a magyar jegybank 5,25 százalékos kamatot szinten tartó, várakozásoknak megfelelő döntése nem befolyásolta az árfolyamot, a fontosabb kurzusok a döntés után ugyanott voltak, ahol előtte. "A piacon alig van mozgás, a forint erősödött, ami annak fényében meglepő, hogy az euró a nemzetközi piacon gyengült a dollárral szemben, az amerikai deviza erősödése pedig nem szokott kedvezni a forintnak" - tette hozzá a szakember.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője piaci kommentárjában azt írta, hogy a hétvégi G20-as találkozó résztvevői a protekcionista magatartástól (ami a szabad kereskedelem korlátozásához vezetne) elzárkóztak, így az exportorientált fejlődő piaci országok devizái erősödtek. Ennek hatására erősödött a forint is. Sörös szerint a forint árfolyamát a kamatdöntés utáni nyilatkozatok befolyásolhatják az irányokat, de várhatóan marad a 270 felé erősödő forint.