Vágólapra másolva!
Harmincmillió számítógépből álló zombihálózatba jutott be a holland rendőrség. A gépeket augusztus óta figyelte a hatóság, így jutottak el az üzemeltetőig. A megfertőzött PC-k tulajdonosait üzenetben értesítik a rendőrök. 
Vágólapra másolva!

Hétfő éjszaka tartóztatta le a holland rendőrség csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya Bredolab nevű bothálózatot irányító a 27 éves örmény férfit. A letartóztatásra a jereváni nemzetközi repülőtéren került sort. A hatóságok 143 darab szervert is lekapcsoltak, amelyek a botnettel álltak kapcsolatban. Arról nem szolgáltatott információt a szóvivő, hogy a lefoglalt gépek közül hány szolgált a zombigépekből álló sereg irányítására.

A Bredolab hálózatot kéretlen levelek küldésére, és további gépek megfertőzésére használta elsősorban a fiatalember. A kártevő emellett rendelkezett adatgyűjtő modulokkal is, amivel össze tudta gyűjteni a megfertőzött gépen elmentett jeleszavakat.

A kiberbűnöző azért bukott le, mert az irányítószervereket egy legálisan működő holland szerverhoszting cégnél helyezte el. A gépekre még augusztusban hívták fel a cég figyelmét, ám azokat a rendőrség kérésére egészen mostanáig üzemben hagyták. Az augusztus óta eltelt három hónapban a hatóság szakemberei megfigyelték a botnet működését, felépítését, így jutottak el az azt üzemeltető örmény fiatalemberhez.

A biztonsági szoftvereket gyártó Trend Micro szerint a hollandok akciója nem sikerült száz százalékosan. Legalább egy, a Bredolab hálózatba beléptetett gépeknek parancsolni képes szerver még működik a világon.