Olcsóbb vásárolni a digitális bolhapiacon

Vágólapra másolva!
Mi az az internetes aukció? Melyik aukciós portálon keressek bélyeggyűjteményt, laptopalkatrészt, antikvár könyveket vagy babaruhákat? Lehet biztonságosan vásárolni az interneten? Hogy tudom kifizetni a termékeket? Körbejártuk az aukciós portálok körül felmerülő kérdéseket.
Vágólapra másolva!

Hamarosan magyar nyelvű oldalt indít a világ legnagyobb internetes aukciós vállalata, az Ebay. November elsejétől pedig egy cégbe vonja össze tulajdonosa a Vaterát és a Teszveszt, a két legnépszerűbb hazai aukciós portált. A két oldal továbbra is megmarad, ám az eladóktól az új cég fogja beszedni a jutalékokat. A verseny beindultával azokhoz is eljut az aukciós oldalak híre, akik eddig nem hallottak a digitális bolhapiacokról. A magyarul beszélő Ebay oldalon pedig azok is vásárolgathatnak, akiket eddig távol tartott a nyelvtudás hiánya. Aukciós egyszeregyünkkel az indulásban kívánunk segíteni.

Mi az az online aukció?

Olyan apróhirdetés-oldal, ahol az eladásra meghirdetett árukra egymással versengve lehet licitálni, s végül a licit határidejének lejártakor érvényes legmagasabb ajánlat megtevője nyeri az vásárlás jogát. A szolgáltatás általában lehetőséget ad az eladóknak fix áras - azaz licit nélküli - hirdetés megadására is, illetve villámár megjelölésére, amit ha a vevő megajánl, licit nélkül, azonnal megnyeri a terméket, függetlenül a licit lejártának határidejétől. Az eladónak jutalékot kell fizetnie a szolgáltató részére, ez általában az eladási ár 1-6%-a függően a szolgáltatótól és az összeg nagyságától (nagyobb érték esetén alacsonyabb a jutalék).

Az online aukciós portálokon egyaránt jelen vannak magánemberek használt vagy megunt tárgyaikkal, iparosok saját kezük munkájával és kereskedők boltjuk kínálatával. Az eladásra kínált termékek oldalán szerepelnek a fontosabb információk, de hozzászólás formájában, nyilvánosan kérdezhetünk is az eladótól. A magánemberek sok esetben nemcsak eladók, egyúttal potenciális vevők is, így olykor lehet értelme cserét ajánlani - kereskedőknél ez szinte sosem áll fenn.

Forrás: [origo]

Hol keresgéljek régi könyv vagy babaruha után?

Annak megfelelően kell aukciós oldalt választani, hogy mit szeretnénk vásárolni. Általában véve elmondható, hogy a Vatera kínálata nagyobb, mint a Teszveszé, a Zsibvásár.hu-n pedig mindkettőnél kevesebb - de még így is tízezrekben mérhető számú - termék található. A külföldi árusokkal teli Ebayt nem érdemes összemérni ezekkel a szolgáltatásokkal, onnan a hazánkban beszerezhetetlen, vagy itthon nagyon drága termékeket érdemes megrendelni.

Egyetlen termékcsoport van, amit érdemesebb a Teszveszen keresni, ezek a babaruhák és gyerekjátékok. Az anyukák valamiért jobban szeretik a kisebb aukciós oldalt, így ötször-hatszor annyi termék közül lehet válogatni, mint a Vaterán.

Forrás: [origo]

Az aukciós oldalak antikváriumként is remekül működnek. A Vaterán 160 ezer kötet található meg, a Teszveszen pedig mintegy húszezer könyv között lehet böngészni. Mielőtt végigböngésszük az internetes antikváriumokat, érdemes körülnézni valamelyik aukciós oldalon is. Könnyen elképzelhető, hogy valaki pont akkor szeretett ki a nekünk kellő műből, amikor keressük. A nagy példányszámban megjelent, szórakoztatóirodalmi művek például szinte biztosan beszerezhetőek, többnyire az antikvár árnál valamivel olcsóbban.

Mit érdemes az Ebayről rendelni?

Az esetleges külföldi banki utalás, és a néhány ezer forintba kerülő postázási költség miatt olyasmit érdemes külföldről rendelni, ami hazánkban nem, vagy csak nagyon drágán kapható. Az elromlott laptopok szervízbe vitele előtt jó ötlet szétnézni az aukciós oldal amerikai és német verzióján, hogy van-e pótalkatrész. A pár csavar oldásával cserélhető egységek - billentyűzet, tapipad - illetve a csavarozást sem igénylő alkatrészek - akkumulátor, optikai meghajtó - rendre olcsóbbak külföldről vásárolva, mint a hazai boltokban.

Mennyit kell ráígérni?

A leggyakoribb hiba, amit az aukciós oldalra először rátalálók elkövetnek, hogy minimális lépésekben kezdenek licitálni azokra a termékekre, amik megtetszenek. Célszerűbb a hidegvérű hozzáállás: rögtön azt a licitet javasolt megtenni, amennyit maximum szánunk a kinézett tárgyak beszerzésére. Ezzel a szerencsejátékokra emlékeztető stratégiával nem csak az árat tornázzák fel a licitálók maguknak, de többnyire többet is fizetnek a termékekért, mint először tervezték.

A legtöbb kereskedőoldal licitlépcsőkkel működik: nem rakja fel az általunk beírt teljes összeget, csupán annyit, ami a legmagasabb licit leveréséhez elég. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha egy ötszáz forinton álló DVD-re a valós értékéhez közelebb álló kétezer forintot írunk be, akkor a Vatera 2-300 forintonként fogja emelni a licitünket, ha valaki többet ígér nálunk. A rendszer egyaránt jó a vásárlónak, hiszen valószínűleg kevesebbet kell fizetnie, mint a teljes ígért összeg, és hasznos a szolgáltatónak is, hiszen folyamatosan emelkedik az ár, nem áll meg az egymásra ígérés.

Forrás: [origo]

Nevével ellentétesen az aukciós oldalakon a vadászat a célszerű viselkedésforma: a határidő lejárta előtt kell megtenni a licitet azzal az összeggel, amit maximum szántunk a kinézett tárgyra.

Mikor licitáljunk?

Két iskola is létezik, ha a licit megtételének tökéletes pillanatáról van szó. Az egyik a mesterlövészet (sniping) néven ismert módszer, ami azt tanítja, hogy az utolsó szóbajöhető pillanatban kell megtenni a licitünket, így biztosak lehetünk abban, hogy senki nem ígér ránk. A mesterlövészetben hívők szerint rögtön a teljes összeget kell beírni az árhoz, amit rászántunk a tárgyra, hiszen kevés a valószínűsége annak, hogy még egyszer rá tudunk ígérni a határidő lejárta előtt.

A másik iskola sem hisz a fokozatos licitelésben, ám sokkal nyugodtabb filozófiát követ. Szerintük a termék megtalálásakor kell kitalálni, hogy mennyit szánunk rá, és azonnal rá is kell tennünk ezt az összeget pár száz forinttal megfejelve. Innentől a Vatera vagy az Ebay automatikus licitálógépe teszi helyettünk a dolgát, ha pedig nyertünk, arról e-mailben értesít a rendszer.

Miért nem ért még véget az aukció?

Egyszerű módszert dolgoztak ki a mesterlövészek ellen az aukciós oldalak. A Vaterán és az Ebayen is bevezették azt a módszert, hogy az utolsó licit öt perccel meghosszabbítja a termék lejárati idejét. Az aukció nem lesz jelentősen hosszabb, lehetetlenné válik azonban az utolsó másodpercben lecsapni az árucikkre. Ha a többi licitáló is figyel, bőven van idejük emelni tétjeiket.

Hogyan lehet fizetni?

A magyar aukciós oldalakon teljesen elfogadott a bankszámlára történő előre utalás, ilyenkor az eladó a banki igazoló sms, email megérkezése után postázza a terméket. Ehhez célszerű előfizetni bankunk netes szolgáltatására, hogy böngészőből is beállíthassunk átutalásokat, ne kelljen minden Vaterán vagy Teszveszen vett cikk után bankfiókba szaladni. Nagyobb értékű és súlyú termékeknél többnyire van lehetőség arra is, hogy személyesen vegyük át az árut egy előre megbeszélt időpontban. Az aukció lezárulta után a felek megkapják egymás e-mail-címét és telefonszámát a rendszertől, így megbeszélhetik, melyik módszer kényelmesebb.

Forrás: [origo]

Az Ebay-nek saját fizetési rendszere is van, amin keresztül a felhasználók elutalhatják a leütött tárgyak és a postázás árát. A Paypal nevű szolgáltatás használatához korábban dombornyomott bankkártya kellett, ma azonban már Visa Electron kártyákkal is igénybe vehető a fizetési szolgáltatás.

A PayPal hátránya, hogy a felülete egyáltalán nem beszél magyarul, angol űrlapokon kell átverekedni magunkat regisztrációkor. Előnye viszont, hogy mindent megtesz a felhasználók védelméért: a megfelelő panaszok benyújtása, és az eladóval történő egyeztetés után a PayPal még a vételárat is vissza tudja téríteni.

Mit nem szabad?

Az aukciós oldalak etikettjébe majdnem minden belefér, amit a piacon megszokhattunk. A hozzászólások közt lehet cserét ajánlani, kérdezni, esetenként még alkudozni is egy szabott árú termékre.

Az oldalak szabályzatai csupán azt tiltják, hogy a hozzászólásokban cseréljenek elérhetőséget a felek, és az oldalon kívül köttessen meg az üzlet. A tiltásnak több oka van, egyrészt ezt a módszert szokták használni a csalók is, másrészt pedig az ilyen esetekben a szolgáltató elesik az eladó által fizetendő jutaléktól.

Biztonságosak a vásárlások, nem fognak átverni?

Vásárlás előtt érdemes megnézni az eladó minősítését. Ha azt látjuk, hogy több tíz-száz üzletet kötött már, és túlnyomó részben elégedettek voltak üzletfelei, akkor nagyobb nyugalommal vághatunk bele a licitálásba. Amennyiben kevés lezárt üzlettel rendelkezik, elképzelhető, hogy egy tapasztalatlan felhasználóval futottunk össze.

Amennyiben bizalmatlanok vagyunk, úgy a magyarországi oldalakon még mindig kérhetünk személyes átvételt. A nemzetközi fizetési szolgáltatók pedig elég garanciát vállalnak ahhoz, hogy nyugodtan vásárolhassunk.

Átvert az eladó, mi a teendő?

Az Ebay tulajdonában levő Paypal részletes útmutatóval szolgál az átvert vagy az áru minőségében csalódott vásárlók számára. Először a fizetési szolgáltató Resolution Center nevű aloldalán kell panaszt tenni a vásárlást követő 45 napon belül, majd ha a Paypal közbenjárásával nem sikerül rendezni az ügyet húsz nap alatt, a pénzt vissza lehet igényelni.

A magyar oldalak a felhasználóra hagyják az eladóval való egyeztetést. A Vatera és a Teszvesz szabályzata azt javasolja, hogy a többedszerre meghiúsuló rendezési kísérlet után tegyen feljelentést a sértett a rendőrségen. Amennyiben a feljelentéshez mellékeli az aukció megnyeréséről szóló levelet, valamint az eladóval váltott leveleket, akkor a cég kiszolgáltatja a nyomozóknak az eladó adatait.