George Clooney és a szexualitás

Vágólapra másolva!
George Clooney fegyverekkel matat, egy vörös kamaszlány és két francia tini a szexualitását próbálgatja, Mindszenty Jávor Pállal beszélget, Jigsaw trükkjei utoljára ölnek, és egy magyar filmes megint kihúzza a gyufát a héten a moziban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai / The American - 2010

Miről szól? Jack egy olasz városkában, inkognitóban élő amerikai, akinek elég speciális szakmája van: fegyvereket készít bérgyilkosságokhoz. Elvállal még egy megbízást, de az a terve, utána végleg visszavonul.

Ki a rendező? Ez a fotós és videoklip-rendező Anton Corbijn második kísérlete a filmkészítésre, az első a Joy Division frontemberéről, Ian Curtisről szóló Control volt.

Kik a szereplők? Jacket George Clooney alakítja, prostituált szeretőjét Violante Placido (Ellopták a Mona Lisát, Csokileckék) játssza, megrendelője Thekla Reuten (Erőszakik).

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek elég, ha szép képeken elnézegethetik a fegyvert készítő, kávézgató George Clooney-t, és nem vágynak akcióra.

* * *

Könnyű nőcske / Easy A - 2010

Miről szól? Olive-ról egy véletlen folytán elterjed a suliban, hogy könnyűvérű nőszemély, ő eleinte örül a rá irányuló figyelemnek, de hamar kicsúszik a kezéből a pletykafolyam irányítása.

Ki a rendező? Will Gluck, aki korábban csak a Pomponsrácok című tinivígjátékot csinálta, de azóta már leforgatta a Friends with Benefits-t is, amiben megint Emma Stone-nal és Patricia Clarksonnal dolgozott.

Kik a szereplők? Olive-ot a Superbad-ből és a Zombieland-ből ismert, tüneményes Emma Stone játssza, szüleit a nem kevésbé tüneményes Patricia Clarkson és Stanley Tucci alakítják. A pletykafészek Penn Badgley-je Olive vágyainak tárgya. Lisa Kudrow az iskolapszichológust, Thomas Haden Church Olive kedvenc tanárát alakítja.

Kinek ajánljuk? Érthetetlen okból 16-os karikát tettek a filmre, pedig elsősorban a pár évvel fiatalabbaknak ajánlanánk, hogy készüljenek az életükbe betörő szexualitásra, onnantól felfelé pedig bárkinek, mert felnőtt szemmel is vicces.

* * *

Képzelt szerelmek / Les amours imaginaires - 2010

Miről szól? Francis és Marie jó barátok, azonban éket ver közéjük, amikor mindketten belezúgnak a csábos-fürtös Nicolas-ba.

Ki a rendező? A mindössze 21 éves francia-kanadai Xavier Dolan, akinek ez ráadásul már a második nagyjátékfilmje, ő csinálta a tavalyi Megöltem anyámat-ot is.

Kik a szereplők? Francist Dolan maga alakítja, akárcsak előző filmjének főhősét, Marie-t a nagyjából ismeretlen Monia Chokri játssza, Nicolas-t pedig Niels Schneider, aki már a Megöltem anyámat-ban is szerepelt.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádják az olyan giccsbe hajló melegfilmeket, amikben szép fiúcskák modoroskodnak.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el cannes-i minikritikánkat!

* * *

Dobogó kövek - 2010

Miről szól? Egy öttagú debreceni baráti társaság próbál meg illegális úton pénzre szert tenni, miután egyikük jelentős adósságot örökölt nagyapjától.

Ki a rendező? Martin Csaba, aki Az indigóember-t és a Brooklyn-t csinálta korábban.

Kik a szereplők? A főhős szerepét a rendező saját magára osztotta, a további főszerepekben az ismeretlen Molnár Attila, Czupi Kála, Tánczos Tamás és Ilyés József látható. Sajnos Pindroch Csaba és Szabó Kimmel Tamás is az arcát adta ehhez a dologhoz.

Kinek ajánljuk? Már a Szuperbojz szintjét belövő előzetestől is annyira idegesek lettünk, hogy legszívesebben úgy tennénk, mintha ez a film nem létezne. Az ilyesmit szűk baráti körben kell mutogatni, nem moziban.

* * *

Mindszenty - Szeretlek, Faust - 2010

Miről szól? Mindszenty József püspök és Jávor Pál színész egy cellában raboskodik a második világháború alatt Sopronkőhidán. A színész képzeletben végigvezeti a papot élete eddigi és elkövetkező eseményein.

Ki a rendező? Pozsgai Zsolt (aki többek közt a Meseautó írója és a Konyec társírója volt) saját színdarabját adaptálta filmre.

Kik a szereplők? Mindszentyt A mentalista-magyarhang Lux Ádám, Jávor Pált pedig a James Bond-magyarhang Kautzky Armand alakítja. Utóbbi egyébként több másik figurát is megformál.

Kinek ajánljuk? Ez a teátrális, ósdi játékstílus nekünk nem különösebben fekszik, és a történelmi alakok köré írt fiktív történetek sem a kedvenceink, de akinek pont az ilyesmi jön be, annak ajánljuk.

* * *

Fűrész 3D / Saw 3D - 2010

Miről szól? Bár Jigsaw már nem él, a különleges szerkentyűkkel elkövetett gyilkosságok tovább folytatódnak, miközben a Jigsaw-túlélők önsegítő csoportba tömörülnek.

Ki a rendező? Kevin Greutert, aki az előző, hatodik Fűrész-filmet is csinálta.

Kik a szereplők? Flashbackekben megjelenik Tobin Bell mint Jigsaw, ezenkívül több korábbi Fűrész-szereplővel is találkozhatunk, köztük a Dr. Gordont alakító Cary Elwes-zel.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádják, ha 3D-ben nézhetnek ocsmányságokat.