Az influenza több tízmilliárdos kárt okoz Magyarországon a Sanofi Pasteur szerint

Vágólapra másolva!
Akár évi több tízmilliárd forint veszteséget is okozhat az influenzajárvány a magyar gazdaságnak, egy dolgozó betegszabadságának költsége 100 alkalmazott oltását fedezné - derül ki a Sanofi Pasteur közleményéből.
Vágólapra másolva!

Az influenza minden évben tetemes gazdasági kárt okoz. A járvány közvetlen és közvetett gazdasági hatását egy széleskörű felmérés az Egyesült Államokban 11 milliárd dollárra becsülte, mely összeg 20 százaléka a betegség és szövődményei kezelésének költsége, 80 százaléka pedig közvetett költség, egyebek mellett a munkából való kiesés, hatékonyságromlás okozta gazdasági kár - derül ki a Sanofi Pasteur közleményéből.

A WHO Franciaországban és Németországban készült kutatásait is figyelembe véve az influenza Magyarországon is drámai, több tízmilliárdos gazdasági veszteséget okoz egyetlen év alatt, amely veszteség a Sanofi Pasteur szerint kizárólag a védőoltások elterjedésével csökkenthető. A munkáltató számára egyetlen dolgozó betegszabadságának költsége 100 alkalmazott oltását fedezné - áll a közleményben.

A magyar lakosság alig 17 százaléka élt tavaly az influenza elleni védőoltás lehetőségével. Az oltás a veszélyeztetett csoportokban is jóval elmarad a WHO ajánlásától, mely az idén az érintettek (gyerekek, idősek, terhes nők) 75 százalékának oltását tartotta volna szükségesnek.

A közlemény szerint egy 11 európai uniós tagországban végzett nemzetközi kutatás szerint maga a tűszúrás az egyik legfontosabb tényező, amely elriasztja a felnőttek többségét: saját bevallása szerint minden negyedik embert a tűtől való félelem tart távol az oltástól, míg az orvosok és ápolók körében végzett felmérés ennél is jóval nagyobb arányt mutat.

Felmérések szerint a paciensek 70 százaléka a tűtől való félelmében mond nemet az influenza elleni vakcinára, ráadásul az átlagosnál is nagyobb számban rettegnek az oltástól a munkaképes korú felnőtt férfiak - vélik a Sanofi Pasteur szakértői.