Három EU-tag lépte túl a tejtermelési kvótát

Vágólapra másolva!
Összesen 19 millió eurót fizet három uniós tagállam a tejkvóták túllépése miatt. A korábbi években sokkal nagyobb mértékű volt a kvótatúllépés az EU-ban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság pénteken közzétett előzetes adatai szerint a 2009/2010-es kvótaévben Dánia, Hollandia és Ciprus túllépte tejtermelési kvótáját, ezért a három országnak összesen 19 millió eurós szuperilletéket kell fizetnie.

Tavaly az akkori túllépők által fizetett összeg 99 millió eurót, az azelőtti évben pedig 340 millió eurót tett ki. A 2008-as állapotfelmérés során jóváhagyott kvótaemelést követően az olasz tejtermelés - az idén első alkalommal - kvótahatáron belül maradt, az uniós össztermelés pedig a 2008/2009-es (áprilistól márciusig tartó) kvótaévre jellemző 4,2 százalékkal szemben az idén közel 7 százalékkal maradt el a teljes kvótamennyiségtől.

A magyar Tej Terméktanács becslése szerint az európai uniós tejkvóta-rendszerben meghatározott magyar tejkvóta kihasználtsága az idei kvótaévben várhatóan 76 százalék lesz, szemben a 2008/09-es kvótaévi 84,5 százalékkal. A szervezet kimutatásai szerint csökken a magyar vállalkozások tejtermelési kedve, és a folyamatosan csökkennek a belföldi eladások is.