Meseböngésző és hálózati szűrő az aggódó szülőknek

Vágólapra másolva!
Szoftver védheti meg a szülői felügyelet nélkül internetező, számítógépező gyerekeket. Kipróbáltuk a mesékkel és oktatójátékokkal teletömött gyerekböngészőt, a chatet és netforgalmat is lehallgató védőprogramot és azt is, hogyan lehet megvédeni a gyerekeket a router átállításával.
Vágólapra másolva!

Bár annál jobb ellenőrző program nem létezik, ha együtt internetezik a család, nyilván előfordul az is, hogy a gyerek egyedül használja a számítógépet, és ilyenkor nem árt, ha van valamilyen gyermekvédelmi szoftver is a PC-n.

Az internetforgalom szűrésének több, házilag is kivetelezhető módja van. Adhatunk gyermekünk kezébe olyan böngészőt, amiben csak játékok, oktatófeladatok, mesék nyílnak meg. Gondoskodhatunk arról, hogy a háttérben futó szűrőprogram figyelje minden chat beszélgetését, nehogy cukrosbácsikkal barátkozzon a csevegőoldalakon, és kitiltsa browseréből a szexoldalakat vagy a drogról szóló lapokat. Vagy ha úgy tetszik, az otthoni netkapcsolatot szétosztó hálózati eszközöket is kiokosíthatjuk, hogy ne is lehessen kapcsolódni a károsnak tartott lapokhoz.

Két gyermekbarát DNS

A családi hálózat megvédésének legegyszerűbb módja a netezéshez használt DNS-szerver lecserélése. Ezek a szerverek arra szolgálnak, hogy a böngészőbe beírt webcímeket (például origo.hu) átalakítsák az oldalt kiszolgáló szerver IP-címére (esetünkben 195.228.240.145). Amennyiben egy olyan DNS-t használunk, ami az ismert pornólapokra, gyermekre ártalmas oldalakra nem ad találatot, akkor nem kell a családi PC-kre, okostelefonokra szűrőprogramot telepíteni. Nem is kell szolgáltatásra előfizetni ahhoz, hogy gyermekbarátra cseréljük a DNS-szolgáltatónkat. Két lehetőségből is választhat a gyermekét támadó oldalaktól és pornólapoktól féltő szülő.

Forrás: [origo]
A barátságtalan beállítófelületekkel csak egyszer találkozik a felhasználó

Az első szolgáltatás a ScrubIT névre hallgat, és még a hálózat átállításának gondjait is leveszi a felhasználó válláról. Az oldalról letölthető egy segédprogram, ami a Windowsban kicseréli a DNS címét. A szolgáltatás ingyenes, azonban van egy nagy hiányossága: egy adott szűrőlistával dolgozik, a felhasználó nem adhat hozzá újabb címeket. A főleg angol nyelvű, amerikai hálózaton működő szexoldalakra kitalált szűrőn valószínűleg átcsúsznak a magyar lapok, így nem teljes a védelem. A fejlesztők ígérik, hogy a későbbiekben fizetős szolgáltatásként lesz teljesen testreszabható DNS, ám erre még várni kell.

Az OpenDNS már ingyenes alapszolgáltatásában is kínál átírható szűrőlistát, igaz csak 25 elemet lehet rá felvinni. Az évi tíz dollárba kerülő Deluxe csomagban azonban már ennek a duplája található meg, ezzel pedig valószínűleg le lehet fedni a szűrni kívánt hazai oldalakat. Az OpenDNS szervereinek címe: 208.67.222.222 és 208.67.220.220.

Hogy cseréljünk DNS-t?

A DNS-t két helyen is meg lehet változtatni. A legegyszerűbb, ha a számítógépeket kiszolgáló routerben írjuk át a használt névszerver címét. Az eszköz adminisztrációs felületének megtalálására a PortForward.com listája lehet segítségünkre, itt gyártó és típus alapján nézhetjük meg, hogy melyik router beállítóoldalát milyen IP-címen kell keresnünk. A lista azt is elárulja, hogy az eszközök alapértelmezés szerint milyen felhasználónévvel és jelszóval engednek be. Ha a felület megvan, akkor már csak a DNS beállítási lehetőségeket kell megtalálni a hálózati beállítások között.

A másik lehetőség, hogy a számítógépen cseréljük ki a DNS-szerver címét. Windows esetén ezt a Hálózati kapcsolatok ablakban, az aktív Helyi kapcsolatra jobbklikkelve, a Tulajdonságokat választva lehet előhívni. A felbukkanó ablakban a TCP/IP protokollra kell duplán kattintani, hogy kicseréljük a gép által használt DNS szerverek címét. Windows 7 alatt a Hálózati és megosztási központban található meg a helyi kapcsolat, onnantól a lépések azonosak.



A chatet is figyeli a tartalomszűrő

A gyermekvédelmi eszközök másik nagy csoportja az asztali gépre, laptopra telepíthető tartalomszűrő. Ez a gépről induló és arra érkező forgalmat vizsgálja meg, és ha a szülő által tiltott honlapokat, kifejezéseket talál, akkor azt ki is szűri a kommunikációból. A módszernek az az előnye, hogy nem csupán a böngészőforgalmat lehet vele megfigyelni, hanem bele tud olvasni a csevegésbe is.

A hasznos anyagokkal teli Biztonságosböngészés.org oldalról lehet letölteni az ingyenes Dolphin Knightot. Az ingyenesség ellenére a programot évente regisztrálni kell, többet azonban nem vár a szülőktől a szoftver. A DolphinKnight ugyanúgy szűri a netforgalmat, mint a gyermekbarát DNS-ek, azonban ez a szoftver naplózza is, hogy mit látogatott meg a gyermek. A szoftver hasonlóan részletes naplót vezet a chatelésről és a feltöltött képekről is.

Forrás: [origo]
Tiltani való kategóriákat és szigorúságot is lehet állítani a tartalomszűrőben

A forgalom mellett a gyermek által használt programokat is lehet korlátozni a Dolphin Knighttal. A program telepítése után alapállapotba áll a szűrő, és csupán azokat a programokat engedélyezi, amik épp futnak. Ezután kézzel kell hozzáadni azokat a szoftvereket (böngésző, chatprogram, játékok, rajzszoftver), amelyeknek a használatát jóváhagyjuk. Arra is van lehetőség, hogy az engedélyt időhöz kössük, például, hogy a játékokat csak hétvégén lehessen elindítani.

A Dolphin Knight egyetlen hibája, hogy egyáltalán nem működik 64-bites operációs rendszeren, így az újabb, 4 gigabájt memóriánál többet tartalmazó gépeken nem lehet futtatni. A nagy többséget képviselő családi PC-ken viszont remekül teljesít.

Hasonló megoldást szállít az ingyenes Live Essentials szoftvercsomag részeként a Microsoft is. Ez annak alapján állít be különböző jogosultságokat, szűrőlistákat a PC-n, hogy mely Live Messenger felhasználó van bejelentkezve. A webes felületen beállítható szoftver rendelkezik tartalomszűrővel, chatfigyelővel, sőt még arra is használható, hogy a gyerekek emailben kérjenek engedélyt egy-egy a szűrő által tiltani valónak vélt oldal meglátogatására. A szolgáltatást azoknak ajánljuk, akik jobban bíznak az operációs rendszer gyártójától származó megoldásban, még akkor is, ha azt kézzel kell finomhangolniuk.

Külön böngészőt készítenek a gyerekeknek

A harmadik megoldás, ha direkt gyerekeknek szánt böngészőt választunk. Bár kicsi a választék a magyar nyelvű tartalommal is rendelkező gyerekbrowserekből, a Jimjam.tv-től megvehető Magic Desktopot nyugodt szívvel tudjuk ajánlani. A jelenleg 15 euróba kerülő szoftver teljesen olyan, mint egy Windows, ugyanolyan menüje, kikapcsológombjai, ablakai vannak, csak az ikonok nagyobbak, rajzosabbak, az asztal pedig tele van mozgó figurával. A csomag természetesen böngészőt is tartalmaz, amiben a szülő teljesen testreszabhatja a megjeleníthető oldalak listáját.

Forrás: [origo]
A nagyok számítógépére emlékeztet a Magic Desktop

Aki nem akar pénzt költeni gyerekböngészőre, annak a mesékkel és videókkal tele levő gyerekportálok nyújthatnak megoldást. A Jimjam.tv, az oktatójátékokat, meséket kínáló Egyszervolt.hu vagy a garantáltan gyerekbarát videókat tartalmazó Videakid olyan oldalak, amiket nyugodtan böngészhetnek a gyerekek akár egyedül is.

Ha a gyerekek kinőtték a Magic Desktopot, akkor a felnőtteknek szánt böngészőkből is lehet biztonságos verziót gyártani. A Firefoxot a KidZui vagy a Zoodles Kid Mode kiegészítővel lehet gyerekbaráttá változtatni. Mindkét szoftver rendkívüli mennyiségű játékkal, videóval, néznivalóval tölti meg a böngészőt. Egyetlen problémájuk, hogy ezek a tartalmak angol nyelvűek.

Verdikt: kicsik ellen hatékony csak

Mint minden technológiai megoldás, a gyermekvédelmi eszközök sem tökéletesek. Amíg a gyerekeket nem zavarja a korlátozás, szívesebben böngésznek az Egyszervolton, mint a teljes interneten, tudnak chatelni a barátaikkal, addig remekül működnek. Az azonban kérdéses, hogy egy számítástechnika szakkörös nyolc évest, egy világ iránt érdeklődő harmadikost meg tudnának állítani ezek a szoftverek.