Letartóztatták a neonáci netrádió működtetőit

Vágólapra másolva!
Huszonegy személyt vett őrizetbe a német rendőrség szerdán egy szélsőjobboldali internetes rádióállomás üzemeltetőinek lakásain tartott házkutatás során.
Vágólapra másolva!

A razzia, amely tíz tartományra terjedt ki, az úgynevezett Widerstand-Radio (ellenállás rádió) ellen irányult. A letartóztatott férfiak és nők elleni letartóztatási parancs alapját bűnöző szervezet alapításának és népcsoport elleni uszításnak a gyanúja képezi - közölte a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA). A helyszínen a rendőrség és a BKA munkatársai számos számítógépet, laptopot, merevlemezt és mobiltelefont foglaltak le. Olyan eszközöket is találtak, amelyeknek birtoklása a fegyvertartási törvény hatálya alá esik.

Az őrizetbe vett személyeket - a Widerstand Radio műsorvezetőit és adminisztratív alkalmazottait - azzal gyanúsítják, hogy kommentárjaikkal és skinhead zenekarok rasszista, nemzetiszocialista tartalmú számainak lejátszásával bűncselekményt követtek el. A nevezett rádió az interneten keresztül az egész világon fogható.

Mint Jörg Ziercke, a BKA elnöke rámutatott, a német szélsőjobboldali körök az utóbbi időben egyre jobban korszerűsítik toborzási és mozgósítási stratégiájukat. Ennek részeként célirányosan használják fel a zenét fiatalkorúak és fiatal felnőttek megszólítására, a szélsőjobboldal céljainak megnyerésére.A BKA az utóbbi években több intézkedést kezdeményezett annak érdekében, hogy meggátolja szélsőjobboldali tartalmú zeneszámoknak az interneten keresztül történő terjesztését. A jogi lépések többek között internetes aukciók és cserefórumok ellen irányultak.