Robert Downey Jr.-nak, az egyszeri zsidónak és a rajzolt gonosznak se könnyű

Vágólapra másolva!
Egy szerethető gonosz csíkos sállal, Coenék minden eddiginél bizarrabb meséje és Robert Downey Jr. őrült utazása a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Gru / Despicable Me - 2010

Miről szól? Gru hatalmas gonosztevő, aki kisüti, hogy ellopja a Holdat, közben viszont a nyakába szakad három rosszcsont kislány, akikről gondoskodnia kell.

Ki a rendező? Pierre Coffin (Pat & Stan) és Chris Renaud (No Time for Nuts) együtt csinálta a filmet, mindkettőjüknek ez az első egész estés animációs filmje.

Kik a szereplők? A csíkos sálas animált gonosz és hadseregnyi kis sárga segítője.

Kinek ajánljuk? Igaz, hogy Magyarországon valamiért 12-es karika került rá, de szerintünk fele annyi időseket is bátran be lehet rá vinni, mert nagyon kedves.

* * *

Egy komoly ember / A Serious Man - 2009

Miről szól? Lawrence Gopnik egyetemi tanár rendezett életet él, mégis minden kicsúszni látszik az irányítása alól: gyerekei nem kedvelik, felesége összeáll az egyik kollégájával és még a rabbi sem tud neki hasznos tanácsokat adni.

Ki a rendező? Egyéves késéssel futott be hozzánk Joel és Ethan Coen (A nagy Lebowski, Nem vénnek való vidék) talán minden eddiginél bizarrabb filmje.

Kik a szereplők? Gopnikot Michael Stuhlbarg alakítja, aki mostanában (szódásüveg-szemüveg nélkül) a Boardwalk Empire-ben látható, a többi főszerepben is viszonylag kevéssé ismert zsidó színészek láthatók: feleségét Sari Lennick játssza, felesége szeretője Fred Melamed.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik fogékonyak Coenék legfurcsább, legzsidósabb oldalára is.

Mit mondunk még a filmről? Mivel a Coen testvérek ketten vannak, tulajdonképpen érthető, hogy kétszer olyan jó filmeket csinálnak, mint a többiek. Hogy a tempót követni tudjuk, legújabb filmjüket ketten is megnéztük. Az Egy komoly ember egy zsidó közösségben játszódik, zsidó szereplőkkel, tele zsidó szimbolikával, úgyhogy mindenképpen kellett valaki, aki maga is átesett egy bár-miczvón, és bármikor előhúz egy anekdotát a lvovi rabbiról, hogy elmagyarázza, miről van szó. De kellett egy olyan is, aki éppen csak ismeri ezeket a dolgokat, mert végül is nem kizárt, hogy olyanok is megnéznék Larry Golpnik széthullásának történetét, akiknek esetleg nem volt bár-miczvójuk. Woody Allen, a Mindenható, a Jefferson Airplane és hatezer év minden tudása lesz a segítségünkre. Meg lehetett volna csinálni a filmet Újlipótvárosban is? Duplakritika zsidó és nem zsidó szemszögből.

* * *

Terhes társaság / Due Date - 2010

Miről szól? Peter sietne haza Los Angelesbe szülni készülő feleségéhez, de egy sajnálatos félreértés miatt kénytelen repülő helyett autóval útrakelni egy dauerolt hajú félnótás és egy eb társaságában.

Ki a rendező? Todd Phillips, aki a tavalyi év legnagyobb vígjátéksikerét, a Másnaposok-at csinálta.

Kik a szereplők? Petert Robert Downey Jr. játssza, útitársa a Másnaposok-kal befutott Zach Galifianakis. Peter felesége Michelle Monaghan, aki a Durr, durr és csók-ban már szerepelt Downey Jr.-ral (bár itt nemigen akad közös jelenetük), menet közben beugrik még Jamie Foxx és Juliette Lewis is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a Chaplin-típusú fizikai humort és a gusztustalan vicceket kedvelik.