Vágólapra másolva!
Két BL-mérkőzés elég volt ahhoz, hogy új sztár szülessen az európai labdarúgásban: a Tottenham Hotspur walesi játékosa, Gareth Bale a címvédő Inter ellen előbb mesterhármast rúgott, majd két gólpasszt adott, és rendszeresen úgy futotta le a világ legjobb jobbhátvédjének tartott Maicont, mintha csak egy bója lett volna. A karrierjét balhátvédként kezdő szélső még csak huszonegy éves, de már négy éve válogatott.

Nem a walesi volt az egyetlen játékos, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott az Internazionale ellen, a lefújást követően mégis mindenki rá volt kíváncsi. Bale még az utolsó percben is képes volt egy ötvenméteres sprintre, amelynek végén mértani pontossággal adta középre a labdát Roman Pavljucsenkónak, aki beállította a 3-1-es végeredményt.


Redknapp szerint a balhátvéd az igazi posztja

Fél évvel ezelőtt Bale még a Tottenhamben is csak kiegészítő embernek számított, többnyire kispados volt. 2010 előtt mindössze harmincegy bajnokin lépett pályára a Spursben, pedig az egyesület már 2007 nyarán leigazolta - idén viszont csapata mind a huszonhét Premier League-mérkőzésén játszott. Korábban a sorozatos sérülések is akadályozták: 2007 decemberében bokaszalag-szakadást szenvedett, kétszer is műtötték, lábába egy fémszálat is beültettek (ezt azóta már eltávolították), nyolc hónapot kellett kihagynia emiatt. Tavaly nyáron a térdét is megoperálták, és januárban csak azt követően kapott bizalmat Harry Redknapptől, hogy a csapat kameruni balhátvédje, Benoit Assou-Ekoto kidőlt a sorból.

Forrás: AFP

Az angol szakember ma is úgy gondolja, hogy Bale igazi posztja a balhátvéd. "Minden megvan benne, ami szükséges erre a feladatkörre. Nem csak a gyorsaság, akár egész nap képes futni, pontosan ad be, tud lőni, cselezni, fejelni. Idővel a világ legjobb balhátvédje lehet" - nyilatkozta Redknapp még az Internazionale elleni, hazai meccs előtt. Lehet, hogy a milánóiak elleni teljesítményt látva meggondolja magát, hiszen a walesi játékos balszélsőként egészen elképesztően futballozott. Már az első, milánói mérkőzést követően is felkapta nevét a világsajtó, a lapok címoldalára került. "Bale-show" - írta a Corriere dello Sport, "Bale bevadult" - állt a La Gazzetta dello Sportban, a Tuttosport pedig így fogalmazott: "Bale lesöpörte az Intert".

Lendület és precizitás

A Spurs fiatalja régóta ismert az angol futballközvélemény számára, hiszen csodagyerekként indult, de sokáig úgy tűnt, nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Még nem volt tizenhét éves, amikor bemutatkozott az angol másodosztályban a Southamptonban, és harmadik találkozóján első találatát is megszerezte: a Derby County ellen egy szabadrúgást tekert a hálóba.


Akkoriban egyértelműen balhátvédként vették számításba, ezen a poszton debütált a nemzeti csapatban mindössze tizenhat évesen Trinidad és Tobago ellen. Ezzel minden idők legfiatalabb walesi válogatottja lett, megdöntve Ryan Giggs rekordját, és szintén a manchesteri szélső csúcsát adta át a múltnak akkor is, amikor 2006 októberében Szlovákia ellen első gólját lőtte a válogatottban, szintén szabadrúgásból.


A Giggsszel való összehasonlítás elkerülhetetlen, a walesi utánpótlásguru, Brian Flynn (aki jelenleg a nagyválogatott szövetségi kapitánya) már 2007 januárjában így fogalmazott: "Amikor először megláttam Garethet, rögtön Ryan jutott az eszembe, és úgy gondolom, hogy benne majdnem ugyanakkora potenciál van".

Bale-nek mégis kellett közel két év, míg felvette a Premier League ritmusát, az angol bajnokság ugyanakkor ideális a játékstílusa számára. A walesi talán legnagyobb erénye ugyanis az, hogy rendkívüli gyorsasága mellett nagyon pontosan centerez - az Inter ellen mindkétszer sprintből kanyarította úgy középre a labdát, hogy a csatárnak csak érkeznie kellett. Márpedig Angliában a mérkőzések nagy részén hatalmas az iram, a csapatok sokkal kevesebbet taktikáznak. Az Inter elleni két mérkőzés megmutatta, hogy Bale nemzetközi szinten is képes kiemelkedő teljesítményre, a Bajnokok Ligája gyakorlatilag egy csapásra ismertté tette a világ előtt. Az európai sztárklubok számára persze eddig sem volt ismeretlen, az Inter állítólag már a nyáron kiszemelte. José Mourinho pedig 2008-ban az egyik angol napilap játékában őt választotta ki balhátvédnek a Premier League focistái közül.

Futóként is remekelt

A középiskolában nem csak focizott, hanem középtávfutóként is remekelt, és a walesi hagyományoknak megfelelően a rögbiben is kipróbálta magát. Az erőnlétére tehát nem lehet panasz, rúgótechnikája pedig egészen kiváló, ezt nem csak a beadásoknál, hanem a távoli lövéseknél is kamatoztatja. Idén már ötször volt eredményes a bajnokságban, augusztusban a Stoke City ellen kapásból lőtt a hálóba.


Népszerűségét a szurkolók körében az is növeli, hogy nem számít balhés futballistának, magánéletéről szinte semmit sem tudni. Bale szerényen nyilatkozott az Inter elleni meccs után is: "Egyszerűen élvezem a focit. Ha a csapatnak megy a játék, akkor könnyű jó teljesítményt nyújtani".

www.global-soccer.eu