Megszavazta a parlament a nyugdíjjárulék emelését

Vágólapra másolva!
Átment a parlamenti szavazáson a nyugdíjjárulék emelése, így januártól a bruttó bér 10 százalékát kell befizetni az eddigi 9,5 százalék helyett. A döntés megnöveli a költségvetés bevételeit, viszont csökkenti a munkavállalók nettó bérét.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn azt az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatot, amely a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék mértékét 9,5 százalékról 10 százalékra emeli.

A bruttó bért terhelő nyugdíjjárulék fél százalékponttal történő megemelése mintegy 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete alelnökének számítása szerint (mivel a módosítás érint minden munkaviszonyban lévőt, az összes főfoglalkozású egyéni vállalkozót, közalkalmazottak és a köztisztviselőket is), a lépés 35-36 milliárd forinttal gyarapíthatja a jövő évi büdzsét.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság javaslatát Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton azzal indokolta, hogy a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék.

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője a Klubrádiónak korábban azt mondta, hogy a járulék megemelése mérsékli az adócsökkentés hatását, ami így nem éri el az 1 százalékot sem.

A munkaadói járulék ettől nem változik, vagyis a vállalkozásokra háruló teher nem emelkedik, ugyanakkor a munkavállalók nettó bére csökken.